Lov na veštice

Izvor: Kurir, 25.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na veštice

BEOGRAD - Zoran Đinđić nije hteo da dozvoli da se policijska akcija pretvori u obračun s političkim protivnicima, saznaje Kurir. Sudeći po razgovoru koji je 9. marta 2003. godine predsednik srpske vlade vodio sa svojim ministrom unutrašnjih poslova, a koju su snimili operativci bezbednosnih službi, Đinđić nije želeo da se obračun s organizovanim kriminalom pretvori u „lov na veštice“. Kurir prenosi transkripte ovog razgovora.

Rano ujutro, tog 9. marta, ministra policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Dušana Mihajlovića telefonom je pozvao Entoni Monkton, glavni čovek britanske obaveštajne službe za Srbiju. Monkton je bio kratak i zvaničan: „Tražite odobrenje od premijera Đinđića da započnemo sa operacijom ‘Mač’“!

Ministar unutrašnjih poslova ubrzo je zatražio hitan prijem kod premijera. Razgovor koji je vođen u Đinđićevom kabinetu je snimljen.

Mihajlović: Zvao me, ovaj... Entoni, znaš... Kreće operacija „Mač“, i oni traže odobrenje od tebe!

Đinđić: Kakav „Mač“. Opet nešto... da li su oni normalni! Stalno!... Dosta više... Čoveče, moram da vežbam kako bih se oslobodio štaka!

Mihajlović: Pa, ... pa... Hmm... (pauza). Njihova je ideja da nas, ehm, ovaj, oslobode balasta... političkog... mislim naaa radikale, socijaliste i, ovaj... Koštunicu!

Đinđić: A kako to oni misle. To je tek tako. Pa nije ovo Južna Amerika! Neka banana država! Kao da ja to ne bih voleo! Ali kako? Oni deluju u okviru postojećih propisa! To što oni misle da urade je čisto bezakonje! Ne može to tako! Bolje je da se mi ovde pošibamo, ako treba i oči jedni drugima da povadimo, nego da se oni mešaju! Počistiti organizovani kriminal to je ok, ovo drugo nikako! Rekao sam im ne može sa nama više tako... nismo mi stoka. Moraju da nas poštuju!

Mihajlović: Nemoj, Zorane... Treba ih saslušati, trebaće nam oni još. Mislim...šta je poenta...

Đinđić: Ej, ostavimo to za sutra... Treba razmisliti o posledicama takve akcije. Lako je pustiti narogušene žandare da hapse i ubijaju, a šta ćemo sutra. Šta će svetsko javno mnjenje reći kad sazna da se bavimo zatvaranjem političkih protivnika. Tri dana će ćutati, a četvrtog će nas odrati u medijima. Može taj njihov plan da nam se obije o glavu. Pusti to... Čućemo se sutra!

(NASTAVIĆE SE)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.