Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Loše poruke iz Predloga ustava"

Beograd, Novi Sad, Bujanovac -- Vladimir Goati kaže da Srbija šalje lošu poruku navodima da u biračkom spisku za referendum neće biti Albanaca sa Kosova.

Politički analitičar Vladimir Goati kaže da Srbija šalje lošu poruku u svet kada saopštava da u biračkom spisku za referendum o Ustavu neće biti Albanaca sa Kosova. "Besmisleno je obrazloženje da neko nije na biračkom spisku zato što ionako bojkotuje sve srpske izbore. Ako vi nekog priznajete za svog građanina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne možete mu onda uskratiti ni pravo bojkota", rekao je Goati za novosadski Dnevnik.

"Oni koji nam nisu naklonjeni, na osnovu toga će bez problema izvući zaključak da Srbija samo pokazuje da ili ne vidi Kosovo kao ravnopravan deo države, ili da ga uopšte ne vidi u svom sastavu. Naravno, jasno je da se iza tog petljanja s biračkim spiskom krije želja političke elite da novi ustav bude usvojen", kaže Goati.

CESID: Ko će kontrolisati referendum

Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da nije zgodno što će u biračkim odborima na referendumu biti predstavnici samo stranaka koje se zalažu za potvrđivanje ustava. "Važno je da na biračkim mestima budu nepristrasni posmatrači, koji ne dele interese s predstavnicima stranaka", rekao je Blagojević.

Stručna rasprava o Predlogu ustava

Predlog Ustava o kome će se građani Srbije izjašnjavati 28. i 29. oktobra donosi pomake u odnosu na važeći ustav, ocenili su učesnici prve u nizu tribina Medija centra posvećenih predstojećem referendumu.

Istovremeno, analitičari skreću pažnju da će novi ustav, zato što je nastao iz političkog dogovora vodećih stranaka, biti akt u kome će se naći različite, često potpuno suprotstavljene vrednosti. Velika mana budućeg najvišeg pravnog akta države je i to što u procesu njegovog donošenja nije poštovana procedura, odnosno što se donosi bez javne rasprave.

Posmatrano sa aspekta evropskih integracija Srbije, predlog novog ustava korak je napred u odnosu na postojeći, smatra Milica Delević Đilas, profesorka FPN. Novi ustav donosi jasnu podelu nadležnosti i odgovornosti u državi što će Evropska komisija pozitivno oceniti.

Iako u predlogu ustava nema odredaba kojima se deo nadležnosti države prenosi na Evropsku uniju, što sadrže ustavi zemalja članica i kandidata, Milica Đilas ocenjuje da ta tzv. integrativna klauzula može biti dodata kasnije.

Za Borisa Begovića, predsednika Centra za liberalno-demokratske studije, problem predloga novog ustava je što je taj tekst rezultat kompromisa. Posledice političkog dogovora oko ustava su različite, ponekad direktno suprotstavljene vrednosti koje ustav promoviše. Tako na primer, novi ustav u istom članu Srbiju definiše kao zemlju koja počiva na tržišnoj privredi, ali i na dijalogu poslodavaca i radnika.

Po oceni Begovića, veliki pomak predlog novog ustava donosi u oblasti decentralizacije time što dopušta da javna svojina bude u vlašnistvu pokrajina ili regiona kojima se daje i pravo da se zadužuju. On veruje da porast investicija u Srbiju može da pospeši i promena ustavne odredbe kojom se omogućava uspostavljanje privatne svojine nad građevinskim zemljištem u gradovima.

Albanci sa juga Srbije za bojkot

Lideri sve četiri partije koje okupljaju Albance na jugu Srbije najavili da će do kraja nedelje pozvati sunarodnike da bojkotuju referendum o Ustavu Srbije.

Predsednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi, predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musljiu i lider Demokratske unije doline Skender Destani navode da novi Ustav Srbije ni izbliza ne uvažava njihov status, položaj i interese.

Skender Destani kaže da je strašno što je u izradi ustava došlo do dogovora radikalnih i demokratskih snaga i da je Srbija dobila tipičan partijski Ustav. "Onim što je zapisano u Ustavu, te načinom i tehnologijom njegovog usvajanja, u Srbiji su ozbiljno ugrožene osnovne građanske vrednosti, slobode i prava, zbog čega ćemo mi bojkotovati referendum", rekao je Destani.

Ragmi Mustafa je rekao da je interes Albanaca Preševske doline da Kosovo bude nezavisno. "Kako Ustav ne predviđa tu mogućnost, mi ćemo pozvati skoro 70.000 punoletnih Albanaca da bojkotuju referendum", naveo je Mustafa.

Jonuz Musljiu je naveo da je novi ustav tipičan proizvod apetita političkih partija na vlasti. "Nas i 30 odsto građana Srbije, koji čine nacionalne manjine, nema u ovom ustavu, koji sledi Miloševićevu logiku. Kako onda da glasamo za takav Ustav", rekao je Musljiu.

Šaip Kamberi, jedan od lidera PDD-a, naveo je da će pripadnici albanske nacionalne zajednice, umesto autonomije za Bujanovac, Preševo i Medveđu, svim snagama insistirati na asimetričnoj regionalizaciji.

Gej strejt alijansa protiv Predloga ustava

Iz teksta Predloga očigledna je namera stranaka u Skupštini da se izbegne i spreči bilo kakva mogućnost davanja osnovnih prava homoseksualcima, saopštila je Gej strejt alijansa.

Predlog ustava onemogućuje bilo kakvo zakonsko uređenje istopolne zajednice, bilo bračne ili vanbračne. Predlogom se brak i vanbračna zajednica definišu kao zajednica muškarca i žene, čime se onemogućuje osobama drugačijeg seksualnog opredeljenja da ostvare prava koja proističu iz zajedničkog života sa svojim partnerima kao što su pravo na izdržavanje, nasleđivanje, zajedničku imovinu, deobu imovine.

GSA upozorava i na član Predloga ustava kojim se daje pravo "svakome da slobodno odluči o rađanju dece", čime se na mala vrata uvodi zabrana abortusa. Jedino žena ima pravo da odlučuje o svom telu i o tome da li želi da rodi dete, navodi GSA.

U Predlogu je moralo da stoji da će Republika Srbija merama u obrazovanju, kulturi i javnom obaveštavanju podsticati razumevanje, uvažavanje i poštovanje razlika koje postoje ne samo zbog posebnosti etničkog, kulturnog, jezičkog ili verskog identiteta, već i seksualnog i rodnog identiteta njenih građana.

Zbog svega ovoga, GSA poziva sve lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe u Srbiji, kao i njihove prijatelje da glasaju protiv Predloga ustava.

Sajt za bojkot referenduma

Nevladine organizacije iz Vojvodine koje se zalažu za bojkot referenduma pokrenule su informativni sajt s vestima koje se odnose na razloge za bojkot referenduma. Na adresi www.bojkot.info nevladine organizacije objavljuju vesti i stavove organizacija, političkih partija i pojedinaca koji se zalažu za bojkot referenduma. Na sajtu je moguće ostaviti i komentar vesti i lična zapažanja u rubrici Forum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.