Lončar: Podržavam objavu spiska zakupaca državnih vila

Izvor: Danas, 10.Avg.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Podržavam objavu spiska zakupaca državnih vila

"I ja sam za to da se javno objavi spisak zakupaca imovine u državnom vlasništvu, apsolutno to podržavam", ocenjuje za Danas Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije. On tvrdi da nije među zakupcima, uz komentar da ne zna ko se iz Vlade i drugih oblika vlasti nalazi među njima.

"Ne znam ko je od mojih kolega ministara zakupac, ne ulazim u njihov privatni život", napominje Lončar za Danas, ne želeći da komentariše navode da bi usvajanje Zakona o posebnim uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike omogućilo pojedinim zakupcima da tu imovinu dobiju po višestruko nižim cenama od tržišnih.

Prema saznanjima Danasa iz vrha vlasti, Dipos (Diplomatsko stambeno preduzeće) odbija da objavi spisak objekata i vlasnika državne imovine. Reč je društvenom preduzeću koje iznajmljuje objekte u državnom vlasništvu rezidencijalnog tipa, vile, zgrade, stanove i poslovni prostor.

Sagovornici Danasa tvrde da su nakon odluke o povlačenju Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike iz skupštinske procedure "proradili" različiti interesi određenih ljudi na javnim funkcijama.

"Nije sporna namera o prodaji državne imovine, već način na koji je planirano da to bude sprovedeno, jer bi mnogi aktuelni zakupci iz različitih sfera javnog života pa i iz vrha vlasti dobili tu imovinu praktično besplatno na osnovu toga što su uložili određena sredstva na renoviranje, i slično", napominju sagovornici Danasa koji su zahtevali anonimnost.

Prema njihovim rečima, među zakupcima koji bi državnu imovinu dobili praktično besplatno nalazi se nekoliko ministara Vlade Srbije, direktora javnih preduzeća, kao i zaposleni u vladi koji se nalaze na sporednijim funkcijama od ministara, odnosno direktori su nekih od vladinih tela.

Kako je Danasu rečeno prošle nedelje u Direkciji za imovinu Republike Srbije, spisak državne imovine i svi podaci o njoj biće objavljeni početkom ove nedelje, čim se njen v. d. direktora Jovan Vorkapić vrati sa službenog puta. Ta direkcija se bavi državnom imovinom od 1996. i, na osnovu Zakona o ministarstvima, vodi računa, između ostalog, o jedinstvenoj evidenciji nepokretnosti i određenih pokretnih stvari u svojini Republike Srbije, kao i svim pravnim i finansijskim aspektima njihovog korišćenja, uključujući službene zgrade, poslovne prostorije, stambene zgrade, stanove i garaže.

Međutim, u Direkciji za imovinu Danasu je rečeno da oni nisu nadležni za vile, garaže i druge objekte koji su na listi Diposa, iz kog nije moguće dobiti nikakve podatke dok se direktor Đoko Krivokapić ne vrati sa odmora. Pre nego što je Skupština Srbije 31. jula izglasala sporni zakon, mediji su, pozivajući se na Dipos, objavili da bi "oko 60 državnih vila na Dedinju, Senjaku i Vračaru moglo da promeni vlasnike ukoliko u parlamentu prođe Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike". O listi objekata za prodaju odlučuju: Republička direkcija za imovinu, Ministarstvo finansija i Vlada Srbije. Tada je objavljeno i da Dipos raspolaže sa 408 nekretnina i da se na tom spisku nalazi 161 vila, od kojih su 72 zakupile diplomatsko-konzularna predstavništva. U Diposovom fondu su i 22 poslovna prostora, 16 garaža, 209 stanova, od kojih su 11 zakupila diplomatsko-konzularna predstavništva, dok oko 90 stanova koriste izbeglice sa prostora bivše SFRJ.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 7. avgusta da će Vlada Srbije povući iz procedure Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike zbog dopisa predsednika države i "zlonamernih tumačenja motiva za donošenje takvog zakona". Prema njegovim rečima, Vlada je planirala da proda 161 objekat, 205 stanova, 25 poslovnih prostora i 16 garaža.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je nekoliko dana ranije odbio da potpiše Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije zato što smatra spornim to što pravo na kupovinu državne imovine imaju samo zakupci. Na taj način je, kako su za Danas izjavili u Predsedništvu, povređeno ustavno pravo na jednak položaj na tržištu. Zakon kojim se propisuje prodaja stanova, stambenih objekata, poslovnog prostora i poslovnih zgrada u državnoj svojini Skupština Srbije usvojila je 31. jula. U ime predlagača Ministarstva finansija, resorni ministar Dušan Vujović je, obrazlažući ovaj zakon pred parlamentom, rekao da je to "pokušaj države da se približi bilansu stanja kada je reč o imovini".

Moguć prihod

Premijer Vučić je 7. avgusta, obraćajući se javnosti na vanrednoj pres-konferenciji, naveo da bi se povučenim Zakonom u budžet slilo 50, 60 ili 70 miliona evra, i da su umesto toga troškovi održavanja državnih nekretnina u budžetu oko pet miliona evra.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ne znam ko su zakupci državne imovine"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2015, 09:43

I ja sam za to da se javno objavi spisak zakupaca imovine u državnom vlasništvu, apsolutno to podržavam, ocenjuje za Danas ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar...On tvrdi da nije među zakupcima, uz komentar da ne zna ko se iz Vlade i drugih oblika vlasti nalazi među njima..."Ne znam...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.