Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori u sedam opština

Gornji Milanovac, Leskovac, Ub... -- Juče su održani lokalni izbori u Gornjem Milanovcu, Leskovcu, Despotovcu, Ubu, Doljevcu, Žabarima i Barajevu.

Na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu, prema podacima sa 50 odsto biračkih mesta, najviše glasova, 33 odsto, osvojila je grupa građana Pokret za Gornji Milanovac-Dražimir Marušić, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji. Na drugom mestu je koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, koja je osvojila 25 odsto glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a na trećem Demokratska stranka, s 12 odsto glasova.

Kako iz Leskovca za B92 javlja Bratislav Ilić, prema rezultatima CESID-a, na izborima za presednika opštine, kandidat DS-a i G17 plus Vladan Marinković osvojio je 25,65 odsto glasova, kandidat Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije Goran Cvetanović 25,41, pa će njih dvojica u drugi krug.

Predsednik opštine Gojko Veličković je na trećem mestu, a na četvrtom kandidat koalicije NS-a, DSS-a i Jedinstvene Srbije Miodrag Stamenković.

CESID je, na osnovu 100 odsto obrađenih mesta, saopštio da će devet stranaka i koalicija ući u lokalni parlament, koji broji 75 odborničkih mesta.

Najveći broj odbornika bi, prema toj proceni, trebalo da ima SRS, 16, a DS 12 odbornika. G17 plus i koalicija DSS-NS-JS po osam mandata, a u parlament će ući i Socijalistička narodna stranka predsednika opštine Gojka Veličkovića, SPS, SPO, Socijaldemokratska partija i regionalna stranka Alijansa demokrata.

U protekle četiri godine, vlast u opštini imala je koalicija SNS-SRS-SPS-SDP.

U Despotovcu, u drugom krugu za predsednika opštine naći će se kandidati koalicije DSS-NS-JS i koalicije DS-Liberali Srbije.

U OIK-u je rečeno da su se u drugi krug, na osnovu 50 odsto obrađenih glasačkih listića, plasirali kandidati koalicije DSS-NS-JS-a Gradimir Malošević i koalicije DS-LS Radivoje Milanović.

Prema rezultatima izbornih štabova DS-a i DSS-a, na osnovu 80 odsto obrađenog materijala, Malošević je osvojio oko 43 odsto glasova, a Milanović oko 32 odsto. Prema tim podacima, najviše glasova na izborima za lokalni parlament dobila je lista koalicije DSS-NS-JS-, oko 28 odsto, a koalicija DS-LS- oko 26 odsto, a SRS oko 16 odsto.

U drugi krug izbora za predsednika opštine Ub ući će kandidat koalicije DSS-NS Zvonko Minić i SRS-a Darko Glišić, zvanični su preliminarni rezultati.

U Opštinskoj izbornoj komisiji rečeno je da je Zvonko Minić dobio 3.893 glasa, a Darko Glišić 3.146 glasova. Od 40 mandata u Skupštini opštine, po 10 su osvojili koalicija DSS-NS i SRS, sedam je pripalo grupi građana Za zavičaj-Sava Sarić, šest koaliciji DS-SPO, četiri SPS-u, dva grupi građana Udružena opozicija-Zoran Matić, a jedan mandat je osvojio G17 plus.

Na izborima za odbornike opštine Barajevo, najviše glasova dobila je Demokratska stranka, a izbori bi trebalo da budu ponovljeni na dva od 26 biračkih mesta, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Na izbore je izašlo 55,11 odsto birača, pokazuju nezvanični rezultati koje je izneo sekretar Opštinske izborne komisije Mijuško Tešović. Prema njegovim rečima, 24,25 odsto birača izašlih na izbore dalo je svoj glas listi DS-a, 19,41 listi Demokratske stranke Srbije, a 16,15 odsto listi Srpske radikalne stranke.

SO Barajevo ima 33 odbornička mesta.

U opštini Žabari, prema podacima sa svih 37 biračkih mesta, najviše glasova je osvojila Socijalistička partija Srbije, 29,54 odsto. Prema podacima OIK-a, drugo mesto zauzela je koalicija DSS-NS, 20,8 odsto, treća je G17 plus, s 12,09 odsto glasova, na četvrtom mestu SRS, 9,26 odsto, a slede DS, sa 6,44 odsto, i grupe građana Snežana Bajović, s 3,94, Dragi Pajić, 3,41, i Žabari za jedinstvenu Srbiju, tri odsto.

Na izbore je izašlo 46,6 odsto birača. SPS bi trebalo da ima 12 odbornika, koalicija DSS-NS devet, G17 plus pet, SRS četiri, DS tri, grupa građana Snežana Bajović dva i ostale dve grupe građana po jednog odbornika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.