Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori 11. maja?

Beograd -- Kako saznaje B92, vladajuća koalicija dogovorila je raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora za 11. maj iduće godine.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić sazvao je za sutra u 16 časova osmu sednicu jesenjeg zasedanja parlamenta Srbije. U večerašnjem saopštenju parlamenta se navodi da je Dulić predložio da se na toj sednici razmatra Predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Predlog zakona o lokalnoj samoupravi, Predlog zakona o lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima i Predlog zakona o glavnom gradu.

Inače, danas je vladala neizvesnost oko toga kada će biti raspisani lokalni izbori. Dulić je danas ranije novinarima rekao da mu je ministar za državnu upravnu i lokalnu samoupravu Milan Marković preneo da postoji mogućnost da se održi telefonska sednica vlade na kojoj bi ti zakoni bili usvojeni.

Predsednik parlamenta je rekao da će se danas konsultovati sa šefovima poslaničkih grupa o mogućnosti da se radi i sutra popodne i u petak i subotu, kako bi ti zakoni bili usvojeni.

Na pitanje da li će raspisati izbore po važećim zakonima, ukoliko novi ne budu usvojeni, Dulić je rekao da ne bi voleo da se to desi i da tada nastupaju pravni problemi.

"Ako ne raspišem izbore, prekršiću Ustavni zakon, a ako ih raspišem po starim zakonim prekršiću Ustav. To je veoma neprijatna pozicija i nadam se da toga neće doći", rekao je Dulić.

On je ponovio da je 3. februar izmišljen datum za lokalne izbore koji nije ni teoretski moguć jer se u prelaznim i završnim odredbama predviđaju nešto duži rokovi za izborne radnje.

Prema Ustavnom zakonu, krajnji rok za raspisivanje lokalnih izbora je 31. decembar, osim u slučaju da dvotrećinska većina u skupštini promeni Ustavni zakon.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević izjavio je u "Poligrafu" B92 da zakoni o lokalnoj samoupravi moraju da budu usvojeni i da se nada da za to postoji politička volja.

"Neustavna će biti situacija u kojoj zakoni nisu usvojeni, a izbore treba raspisati, pa se izbori raspišu. Dakle, to nije situacija u skladu sa Ustavom. Kao što ne bi bila ni situacija kada bi zakoni bili usvojeni, raspisivanje izbora odloženo nakon tog 31. decembra", rekao je on.

Blagojević je objasnio da mandat organima lokalne samouprave ističe u septembru 2008. godine i da u krajnjem slučaju izbori moraju da budu završeni mesec dana ranije.

"Izbori za skupštine opštine kojima ističe mandat 2008. moraju da budu završeni mesec dana pre isteka tog roka, dakle, moraju da budu organizovani negde tokom avgusta meseca 2008. godine i ja ne vidim na koji bi način nakon tog roka moglo da bude odloženo održavanje tih izbora", kaže Blagojević.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić izjavio je da, kako stvari sada stoje, lokalnih izbora neće biti 3. februara 2008. godine.

Dulić je u izjavi za TV Foks rekao da ukoliko Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pošalje neophodne zakone za održavanje lokalnih izbora u parlament, postoji mogućnost da rasprava o ovim zakonima bude u četvrtak i petak, a zatim i glasanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.