Ljušić predao dužnost

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljušić predao dužnost

Beograd -- U JP "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" dosadašnji direktor Radoš Ljušić predao je dužnost novom direktoru Miloljubu Albijaniću.

U prisustvu novinara i mnogobrojnih zvanica, Ljušić je nabrojao uspehe preduzeća pod njegovom upravom i rekao da sumnja u budućnost Zavoda, ukoliko se ne uvede red u izdavanje udžbenika. Radoš Ljušić, koji kao kadar DSS-a napušta "Zavod za udžbenike", priredio je ceremoniju jer, kako kaže, njemu prethodni direktor prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlaska nije rekao nijednu jedinu reč.

Ljušić je zato priredio svom nasledniku i gostima koktel i bogatu zakusku, a u prigodnom govoru istakao je mnogobrojne uspehe Zavoda koje ostavlja nasledniku u amanet.

Ipak je rekao i da postoji jedan opasan problem, a to je nesređeno stanje na tržištu udžbenika.

"Zavod će propasti za dve godine ako država ne preduzme neke korake koje će jednu ovakvu instituciju sačuvati. Danas u Srbiji postoji 27 privatnih izdavača udžbenika, Zavod za udžbenike je 28. Ni moćna Rusija, ni države u Evropi, nemaju toliko privatnih izdavača”, rekao je on.

"Ako Ministarstvo prosvete ne preduzme neke mere, udžbenike za Srbiju štampaće Nemci, Austrijanci, Slovenci, Hrvati, i poželeće srpski roditelji i srpska deca da im srpski izdavači štampaju knjige”, rekao je Ljušić.

Miloljub Albijanić, kadar stranke G17 plus, nije se dao zabrinuti ovim prognozama.

On je rekao da će se raditi na tome da izdanja "Zavoda za udžbenike" budu najbolja na tržištu.

"Bertrand Rasel je rekao da je znanje istinito uverenje. Pored ove Raselove tvrdnje, znanje danas predstavlja i izvor konkurentske prednosti za jednu državu i za jedan narod”, smatra Albijanić.

"Mislim da ubuduće valja poraditi na tome da kvalitet naših udžbenika nadmaši druge, da udžbenici budu prihvatljivi za današnje učenike, da žele da uče iz njih više nego što su to do sada činili”, zaključio je on.

Najveći problem koji čeka Albijanića jeste, možda, odavno najavljena privatizacija tog javnog preduzeća.

Odluku o tome Vlada je donela još pre dve godine.

Zanimljivo je da je tada jedan od najozbiljnijih kandidata za kupovinu tog javnog preduzeća bio Vlade Divac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.