Izvor: B92, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubomir Gerić razrešen dužnosti direktora EPS-a

Beograd -- Vlada Srbije smenila je u četvrtak generalnog direktora EPS-a, Ljubomira Gerića, zbog loših poslovnih odluka i nezakonitog deponovanja energije kupljene od kompanije EFT. Zamenik ministra energetike, Nikola Nikolić, saopštio je da je EPS u proleće i leto prošle godine bez tenderske procedure i potpisanog ugovora preuzeo više od 360 gigavati po času električne energije, u vrednosti od 11 miliona dolara. "I pored usmenog dogovora sa ministarstvom da se deponovanje više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne vrši, EPS je nastavio da se nekontrolisano i nezakonito zadužuje u energiji", rekao je Nikolić. On je naveo da je zbog toga dolazilo do smanjenja proizvodnje domaćih elektrana. "Generalni direktor je već krajem oktobra, suprotno stavu ministarstva rudarstva i energetike, ugovorio 18 odsto više od osnovnog zahteva bez mogućnosti da smanji preuzimanje ukoliko energetska situacija to bude dozvoljavala. Istovremeno je ugovorio i uvoz za februar, mada su svi tehnički proračuni ukazivali na to da taj uvoz neće biti potreban, osim u slučaju teških havarija elektroenergetskog sistema. Struja iz uvoza umanjila je mogućnost da EPS plasira jeftiniju energiju koju je sam lako mogao da proizvede. Tokom zime je prelivana voda na protočnim hidroelektranama Bajina Bašta i Đerdap", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se navedeno loše poslovanje odnosi na period od početka oktobra 2003. godine. On kaže da u razlozima za smenu Gerića nisu predočene i činjenice namernog isključivanja Termoelektrane Morava u februaru 2003 godine, u trenutku kada je uvožene električna energija od kompanije EFT. Vlada je saopštila da neće imenovati novog direktora EPS-a, a da će tu funkciju do daljeg obavljati zamenik direktora Dragojlo Bažalac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.