Ljubitelj egzotičnih destinacija

Izvor: Politika, 16.Nov.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubitelj egzotičnih destinacija

Odbor za finansije Skupštine Srbije, koji je na sednici zakazanoj za 15. oktobar ove godine trebalo da raspravlja o smeni predsednika Komisije za hartije od vrednosti Srbije dr Zorana Ćirovića, još nezvanično – traje.

Iako je, prema izveštajima medija iz tog našeg visokog doma, nastavak te sednice, koja je pod veoma čudnim okolnostima i razlozima odložena, ona do dana današnjeg nije sazivana niti održavana. Nešto se čeka, a niko ne zna šta.

Verovatno da prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čovek tog našeg regulatornog tela odleti na još koji put, na neku od egzotičnih destinacija, poput Dominikane ili Mauricijusa, ne bi li izučio tamošnja bogata iskustva u vođenju sličnih institucija.

Problem, međutim, s putovanjima dr Ćirovića, na kojima je, tvrde mediji, provodio godišnje i duže od 80 dana, mogao bi da bude više moralne ili formalne prirode. Potpisivao je sam sebi putne naloge, a tek posle povratka s takvih skupih putovanja obaveštavao nadležne.

Šta će čovek – ne može da čeka na dugotrajne procedure, a u Dominikani ili na Mauricijusu postižu se neverovani rezultati u vođenju sličnih institucija poput naše Komisije za hartije od vrednosti.

Čudovišno je, međutim, da Odbor za finansije, a potom i sama Skupština Srbije, kao osnivač Komisije, nisu tog čoveka smenili po kratkom postupku, ne samo zbog tolikih putovanja, već iz formalnih razloga – nadležni odbor i parlament nisu usvojili njegove planove i izveštaje o radu. Tačka. Kraj.

Pitanje je ko i zbog čega trpi to bezakonje pod svodovima Skupštine koja po je svojoj prirodi stvari najviši zakonodavni organ.

Sve ostalo, da predsednik Komisije za hartije od vrednosti arči novac poreskih obveznika i to u okolnostima kada i penzioneri odvajaju od usta ne bi li potpomogli konsolidaciju javnih finansija, može da izazove gađenje. Zgražavanje.

Da taj, sudeći po biografiji okačenoj na sajt Komisije, veoma učen čovek, sa svojom institucijom pravi pare i da postiže rezultate na kojima bi mu pozavidele evropske kuće tog tipa, pa da mu se i ta „slabost” prema turističkim rajevima – i oprosti.

Ali ništa od toga. Komisija za sada pravi minus u poslovanju od čitavih 51, a za prošlu godinu i svih 116 miliona dinara. Šta to znači? Da će mučni budžet Srbije, skrpljen od mnogih dugova i odricanja, morati da podmiri taj gubitak, čiji dobar deo potiče baš od visokih troškova za Ćirovićevo švrćkanje po svetu.

Dr Zoran Ćirović je rođen 24. februara 1969. u Beogradu. Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu završio je kao student generacije s prosečnom ocenom 9,92. Zvanje doktora ekonomskih nauka stekao je aprila 2003. na tom istom fakultetu.

Postdoktorski program završava na Has Poslovnoj školi Kalifornijskog univerziteta Berkli, SAD, iz oblasti finansija. Oženjen je i otac dvoje dece.

Slobodan Kostić

objavljeno: 16/11/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.