Izvor: B92, 19.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaj: Određen datum nezavisnosti

Priština, Pariz, Moskva -- Fatmir Ljimaj izjavio da se datum proglašenja nezavisnosti Kosova "drži u tajnosti u dogovoru sa zapadnim prijateljima".

"Znamo datum, ali želimo da budemo obazrivi, diskretni i da ga držimo u tajnosti kao što smo se dogovorili s našim prijateljima", rekao je Fatmir Ljimaj, zamenik predsednika Demokratske partije Kosova, na jednom forumu u Makedoniji, prenela je agencija DPA.

Nezavisnost Kosova je na prvom mestu u političkom programu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lidera DPK Hašima Tačija, koji bi trebalo da bude novi premijer Kosova, naglasila je nemačka agencija.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio je da su Nemačka i Francuska zatražile od kosovskog rukovodstva da sačeka s proglašenjem nezavisnosti do 3. februara, kada će biti završeni predsednički izbori u Srbiji.

To se, napomenula je DPA, poklapa sa izjavom koju je portparol prištinskih vlasti dao novinarima tokom sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, da će nezavisnost biti proglašena "najdalje za mesec i po dana".

Ševalije: Deklaracija o nezavisnosti krajem zime

Deklaracija o nezavisnosti Kosova će najverovatnije uslediti krajem zime ili početkom proleća, izjavio je savetnik francuskog ministra spoljnih poslova Erik Ševalije na današnjem skupu o statusu pokrajine u Parizu.

Savetnik Bernara Kušnera zadužen za Balkan je rekao da "nema perfektnog rešenja" za južnu srpsku pokrajinu, ali je "prošao period pregovora" i sada je na redu "period odlučivanja".

"Status kvo je najrizičniji, iako i razvoj situacije nosi rizike", rekao je Ševalije na skupu koji je u prostorijama Evropskog parlamenta organizovala asocijacija "Klub velika Evropa", čiji je predsednik Žak Rupnik, istraživač i savetnik u Evropskoj komisiji.

"Nezavisnost za nekoliko nedelja"

Deklaracija o nezavisnosti Kosova bi trebalo da usledi "pre za nekoliko nedelja nego za nekoliko meseci", izjavio je prištinski novinar Veton Suroi na istom skupu u Parizu.

Suroi je rekao da "ne govorimo više o jednostranom već o proglašenju nezavisnosti koje je koordinirano sa Evropskom unijom i SAD".

"Kosovo je glavni politički test za Evropsku uniju i Ujedinjene nacije", rekao je visoki francuski diplomata, koji je bio saradnik Kušnera na Kosovu u vreme kada je sadašnji šef francuske diplomatije predvodio administraciju UN (1999-2001), konstatujući da "nema jedinstvene evropske pozicije" o nezavisnosti pokrajine.

"Tri četvrtine evropskih zemalja bi priznalo Kosovo, dok četvrtina nije spremna", rekao je on, dodavši da se traži solidarnost kako bi se izbegle podele unutar EU.

Ševalije je rekao da je postignut dogovor o slanju misije EU na Kosovo i da će Savet ministatra EU odobriti taj dogovor.

"Deklaracija o nezavisnosti će verovatno uslediti krajem zime, početkom proleća, najverovatnije krajem februara ", rekao je Ševalije.

Kada je reč o mogućoj pobuni Srba na severu Kosova, ukoliko dođe do proglašenja nezavisnosti, savetnik šefa francuske diplomatije je rekao da međunarodne snage neće primeniti silu, već "dijalog i diplomatska sredstva".

Na skupu, koji je privukao veliki broj francuskih novinara, govorili su i ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić, prištinski novinar Veton Suroi i Alen Lamasur, poslanik u evropskom Parlamentu i bivši ministar bez portfelja.

Proroković: Nezavisnost bi bila nelegalna

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije izjavio je danas da bi nezavisnost južne srpske pokrajine bila nelegalna i da je Srbija ne priznaje.

"Kosovo je srce i duša Srbije", rekao je on za televizijski kanal NTV, dodajući da bi "kršenje zakona vodilo radikalizaciji, a nama ne trebaju nemiri".

Državna televizija "Rusija" u centralnoj emisiji vesti u izveštaju iz Srbije navodi da kosovski Albanci ne proglašavaju nezavisnost pre svega jer ih za sada zapadni saveznici pozivaju na uzdržanost, u prvom redu SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.