Izvor: B92, 07.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Razgovor težak i bez napretka

Hag -- Rasim Ljajić razgovarao je u utorak sa predsednikom Haškog tribunala Teodorom Meronom i glavnim tužiocem Karlom del Ponte.

U izjavi za B92, ministar za ljudska i manjinska prava SCG je rekao da su razgovori sa Del Ponteovom bili vrlo teški, puni nepoverenja i da nije ostvaren napredak. Ljajić je rekao da je suština razgovora bila da se od Srbije i Crne Gore očekuju konkretni potezi kada je u pitanju saradnja sa tribunalom.

"Hag smatra da je lopta u našem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvorištu i da moramo da uradimo nešto kako bi uverili međunarodnu zajednicu da želimo da sarađujemo sa tribunalom i da bude ostvarena dvosmerna saradnja", rekao je Ljajić.

"To su bili vrlo teški, na momente i neprijatni razgovori, neprijatni zbog velikog stepena nepoverenja u naše iskrene namere. Izneo sam sve argumente u pravcu naše spremnosti da sarađujemo sa Haškim tribunalom, izvestio sam detaljno o merama koje preduzimamo da utvrdimo da li je Ratko Mladić zaista u Srbiji, kao i o svim akcijama koje preduzimamo da utvrdimo gde je nestao Goran Hadžić. Pola ovog razgovora odnosilo se na slučaj Hadžića, jer svi ljudi iz Tribunala ocenjuju da, ako ne možemo da znamo gde je Ratko Mladić, to eventualno i mogu da razumeju, ali ne mogu da razumeju gde se i kako krije Goran Hadžić", rekao je ministar Ljajić.

Rasim Ljajić je naveo da su predstavnici Tribunala imaju donekle razumevanje za slučaj Mladić i delimično su uvereni u ozbiljnost akcija koje se preduzimaju. Kada je u pitanju slučaj Hadžić, kaže ministar Ljajić, stekao sam utisak da nisam apsolutno ništa promenio. "Naša istraga i naše informacije koje imamo o tom slučaju potpuno su različite u odnosu na informacije Tribunala", rekao je Ljajić za B92. On je naveo da je razgovarano i o četvorici policijskih i vojnih generala.

"Karla del Ponte je insistirala da generali odmah budu izručeni Tribunalu. U razgovoru sa predsednikom Suda Meronom, ja sam to pitanje eksplicite postavio, otvorio. Odgovor je bio da, u slučaju izručenja Ratka Mladića, može da se govori i o procesuiranju nekih slučajeva pred domaćim sudovima, ne spominjući slučaj četiri generala", kaže Ljajić.

On je najavio da će glavni tužilac Tribunala početkom oktobra posetiti Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.