Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Potraga za Mladićem nije bila predstava za Rena

Ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Srbije sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić izjavio je da "nedavna potraga za Ratkom Mladićem nije bila nikakva predstava za evropskog komesara za proširenje Olija Rena".

Ljajić je za "Dnevni avaz" rekao da su vlasti Srbije zatražile od Tribunala da se akcija odloži za 24 sata, ali da su iz Haga insistirali na njenom izvođenju na dan kada je birana nova vlada Srbije.

"Bili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svesni da bi takvo što moglo ugroziti izbor nove vlade, ali smo morali udovoljiti njihovom zahtevu", rekao je Ljajić i dodao da će se, bez obzira na neuspeh, intenzivirati potraga ne samo za Ratkom Mladićem nego i za drugim optuženim za ratne zločine.

Prema njegovim rečima, ubuduće će se proveravati svaka i najmanja dojava i dodao: "I do sada smo proveravali čak i neke bizarne dojave u kojima se dve žene posvađaju i jedna, da bi naudila drugoj, prijavi nam da ta krije nekog od haških bjegunaca".

Upitan je li je Mladić u Srbiji, Ljajić je rekao da "niko nema tačnu informaciju gde se on krije".

"Iz Haga tvrde da je on u Srbiji. Njihove informacije da se krio u vojnim objektima te u Beogradu pokazale su se tačnim. Mi sada, možda, nemamo pravo na polemiku. Ali, ne možemo dokazati da nije ovde. Jedino što možemo jeste da radimo na tome da on bude lociran i priveden tom sudu", izjavio je Ljajić.

Naglasio je da se traga za svim optuženima, ali je najveća pažnja posvećena lociranju i hapšenju Ratka Mladića.

Upitan da li se traga i za Radovanom Karadžićem, on je rekao da se njegovo lociranje i hapšenje mora rešavati na regionalnom nivou.

"Niko, pa ni predstavnici Tribunala, ne može tačno reći gde se on krije. Službe bezbednosti regiona rade na tome i to je sada bolje nego ranije, ali se isto tako može i unaprediti", rekao je Ljajić.

On je rekao da pitanje hapšenja Ratka Mladića za novu vladu nije političko pitanje, te da je njegovo hapšenje tehničke prirode.

Ljajić je istakao da je Srbija u takvoj situaciji da mora uraditi sve kako bi ponovo stekla poverenje Tribunala.

"U ekspozeu premijera Vojislava Koštunice puna saradnja sa Hagom stavljena je na treće mesto prioriteta. Dakle, stvari se kreću napred i svi znaju da bez rešenja toga Srbija ne samo da će biti zaustavljena na evropskom putu već će i drastično biti usporene sve druge reforme", izjavio je Ljajić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.