Izvor: B92, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nećemo davati obećanja

Beograd -- Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević će 16. oktobra razgovarati sa evropskim zvaničnicima o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Dve nedelje pred razgovore sa evropskim zvaničnicima u Briselu o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić kaže za B92 da je cilj tog susreta da se evropski parlamentarci upoznaju sa naporima koje Srbija čini da što pre ispuni haške obaveze, a samim tim i da potpiše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju.

Koordinatori za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje s Haškim tribunalom, Rasim Ljaljić i Vladimir Vukčević će se 16. oktobra sastati sa izvestiocem Evrpskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom i s komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom.

Prema nekim ranijim procenama, Srbija bi već u oktobru mogla da parafira saporazum o asocijaciji i pridruživanju.

Pošto je uslov za potpisivanje sporazuma puna saradnja sa Haškim tribunalom očekuje se da će tema razgovora koje će Vukčević i Ljajić imati u Briselu biti upravo ispunjavanje tog uslova kao i mogućnost što bržeg potpisivanja sporazuma.

Budući da je do susreta ostalo još dve nedelje Ljajić ne može sa sigurnošću da tvrdi da li će nešto novo on i tužilac Vukčević moći da saopšte.

"Ovo nije trka sad sa vremenom i sa tih 15 dana. Mi praktično već trpimo ogromnu štetu zbog činjenice da se neki haški optuženici nalaze na slobodi i za nas je kasno da sutra te obaveze ispunimo i vrlo je nezahvalno licitirati sa bilo kakvim rokovima. U prošlosti smo imali takve slučajeve koji su nam se vrlo često obijali o glavu tako da nećemo apsolutno davati nikakva obećanja u tom smislu, a niti možete da predvidite kada neki od optuženika mogu biti locirani", rekao je Ljajić.

I dok prema Ljajićevim rečima vlasti u Srbiji čine sve da se Ratko Mladić što pre nađe u haškom tribunalu, s druge strane postoje organizacije koje se zalažu da Mladić nikada ne ode u Hag.

Udruženje 1389 koje se zalaže za skrivanje Ratka Mladića delilo je na Trgu republike u Beogradu plakate sa natpisom "sigurna kuća za Ratka Mladića".

Međutim, Ljajić kaže da je da je sada sigurno, a što je i prilikom poslednje posete Beogradu potvrdila Karla del Ponte je da u Srbiji postoji politička volja za hapšenje Ratrka Mladića.

"Dve su stvari koje ćemo izložiti. Prvo, to je sve ovo što činimo u smislu akcija i aktivnosti koje sprovodimo. I drugo, ovo o čemu sam rekao da mi u Srbiji od 2000. puno govorimo o reformama. Nažalost, narod te reforme ne oseća one nisu opipljive i tako vidljive kako bi mi sami želeli i da bi nepotpisivanje sporazuma zaista moglo da utiče na dalju političku radikalizaciju u zemlji što je, pre svega, štetno za nas same, a onda i za celi region", kazao je Ljajić.

Predseednik nacionalnog Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom veruje da će Srbija ispuniti svoju hašku obavezu i navodi da ostaje samo da se uloži dodatni napor u smislu operativnih aktivnosti i da obaveze prema tom sudu budu izvršene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.