Izvor: B92, 13.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ne treba puno očekivati od sastanka sa Albancima

Beograd -- Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je da ne treba stvarati neralna očekivanja pred susret predstavnika Beograda i Prištine na samitu u Solunu. "Ako dođe do sastanka, to će više biti kurtoazni susret na oproštaju (šefa UNMIK-a Mihaela) Štajnera koji želi da ubere bar neki poen od svoje generalno neuspešne misije na Kosovu - da je, eto, na kraju mandata uspeo da dovede za isti sto Srbe i Albance", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovim rečima, za Srbiju je važno da se put Srbije i Crne Gore u Evropu ne koči problemom i statusom Kosova. "Mislim da je to stvar koju moramo da rešimo, možda već na samitu u Solunu. Ako ništa drugo, da dobijemo naznake da naš put i dinamika puta (ka Evropi) neće biti uslovljavani rešavanjem statusa Kosova", rekao je Ljajić.

Ministar za ljudska i manjinska prava je ocenio da je Mihael Štajner, od svih administratora na Kosovu, "najdalje odmakao u kršenju Rezolucije 1244" i da je, pored toga, "dezavuisao" rad radne grupe koja je formirana sporazumom Hekerup-Čović. Prema njegovoj oceni, u Beogradu postoji svest da na Kosovu neće nikada više biti kao u Miloševićevo vreme i zbog toga ne treba stvarati nerealna očekivanja da će se vratiti vojska i policija. Za rešavanje statusa Kosova, kazao je Ljajić, treba kombinovati nekoliko principa - pravni, etnički i državni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.