Ljajić: Kosovo i opstanak vlade

Izvor: B92, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Kosovo i opstanak vlade

Rasim Ljajić

Beograd -- Rasim Ljajić kaže da je moguća politička kriza ukoliko međunarodna zajednica pribegne "jednostranim merama". Dogovor oko izbora?

"Nisam siguran kako bi se to odrazilo na opstanak vlade", izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je, ipak, najvažnije da postoji potpuna saglasnost svih članica vladajuće koalicije oko pozicije Srbije u predstojećim pregovorima o rešenju statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova.

"Međutim, treba biti svestan da zapravo sve zavisi od toga kakva će odluka biti doneta u Vašingtonu i Briselu, jer pokazalo se da je tokom jugoslovenske krize međunarodna zajednica pravila drastične političke greške, koje su imale reprekusije na budućnost čitavog ovog prostora. I zato se plašim takvih 'kaubojskih' poteza", izjavio je Ljajić, koji je i i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom.

On je rekao da, šta god da se dogodi, reakcija Srbije mora biti dobro odvagana, promišljena.

"Ne smemo da povlačimo nikakve ishitrene, emotivne poteze koji bi po našu državu i njenu budućnost mogli imati dalekosežne posledice", ocenio je Ljajić.

On je dodao da niko od zvaničnika, ni u Beogradu, ni u Prištini, ni u Briselu, ne govori o podeli Kosova kao rešenju.

Govoreći o saradnji sa tribunalom, Ljajić je ocenio da će Srbija biti u velikom problemu ukoliko do kraja godine ne napravi značajan iskorak u pravcu dovršenja saradnje s Haškim sudom.

"Postoje ekipe, timovi koji svakodnevno rade na izvršenju tih obaveza. Bolje je da se o tome manje govori, a više da se radi nego ranije i upravo to je činjenica", rekao je Ljajić.

"Najvažniji dogovor sa koalicionim partnerima"

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija nije mogla danas ni da potvrdi ni da demantuje informacije da je DS prodložila Demokratskoj stranci Srbije da predsednički izbori budu održani do kraja ove godine, a lokalni u martu naredne.

"Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem pisanje medija jer sudbina zavisi od dogovora sa koalicionim partnerima. Za nas je važno je da se postigne dogovor sa koalicionim partnerima bez obzira na naše procene šta bi bilo najadekvatnije", kazala je ona.

G17 za podizanje izbornog cenzusa na pet odsto

Stranka G 17 plus će predložiti podizanje izbornog cenzusa na pet odsto kako bi u lokalni parlament ušle samo one snage koje imaju ozbiljno uporište među građanima Srbije, rekao je danas šef pres službe te partije Nikola Papak.

On je agenciji Beta rekao da je realno da lokalni izbori budu održani na proleće sledeće godine, kao i da je za tu stranku prihvatljivo da predsednički izbori budu do kraja godine.

"O podršci lideru Demokratske stranke Borisu Tadiću na predsedničkim izborima odlučivaće Glavni odbor G 17 plus. U intresu je građana da stanemo iza jednog proevropskog kandidata kako bismo obezbedili političku stabilnost koja je uslov za neophodne strane investicije i otvaranje novih radnih mesta", kazao je Papak.

Dnevni list Blic u današnjem broju piše da je najnoviji predlog DS upućen DSS da predsednički izbori budu do kaja ove godine, a lokalni do marta naredne godine.

Ovaj scenario, prema pisanju Blica, predviđa i dogovor stranaka vladajuće koalicije o podršci zajedničkom kandidatu za predsednika

Srbije, ali i daje vremena da se sa DSS postigne dogovor o sistemu lokalnih izbora, jer u stranci Vojislava Koštunice ne pristaju na većinski sistem koji predlaže DS.

U DSS Beti je rečeno da će ukoliko je takav predlog u stranku stigao to biti objavljeno u ponedeljak na konferenciji za novinare, ali je navedeno i da ne bi bilo prvi put da predlozi stižu preko medija.

Goati: Bolje je da izbori budu istovremeni

Vladimir Goati

Zbog ekonomskih razloga, kao i da bi se postigla veća izlaznosti građana bolje je da predsednički i lokalni izbori u Srbiji budu održani istovremeno, ocenio je danas politički analitičar Vladimir Goati.

On je za agenciju Beta rekao da bi bilo ekonomičnije da se lokalni i predsednički, kao i izbori u Vojvodini održe istovremeno, što bi povećalo "participaciju ljudi na biračkim mestima".

Kada je reč o vremenu održavanja izbora, Goati je ocenio da će to "ipak zavisiti od legitimnih intresa političkih partija".

Goati je ukazao da je "važno da li će izbori biti održani po proporcionalnom ili većinskom sistemu, kao i da "velikim strankama više odgovara da oni budu održani po većinskom sistemu".

"U slučaju većinskog sistema, u uslovima kada je važeći cenzus od pet odsto manje stranke bivaju eliminisana, a po pravilu u igri ostaju dve velike partije", kazao je Goati.

On je naveo da "većinski sistem više odgovara Srpskoj radikalnoj stranci i Demokratskoj stranci, ali takav sistem ne odgovara malim i srednjim partijama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.