Izvor: B92, 28.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Dijalogom do rešenja

Beograd -- Rasim Ljajić kaže da će podneti ostavku ako SVM smatra da će to doprineti poboljšanju odnosa u Vojvodini.

Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava izjavio je da je insistiranje na njegovoj ostavci politizacija događaja u Vojvodini i da ima onih čija je odgovornost za etničke odnose u Vojvidini veća nego njegova.

"Ako se već poteže pitanje nečije odgovornosti, podsetiću na to da upravo Savez vojvođanskih Mađara, koji je tražio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moju ostavku, ima pokrajinskog sekretara za prava manjina, to je Tamaš Korhec, čija su ovlašćenja i nadležnosti mnogo veće nego moje, što praktično znači da bi on trebalo da bude i odgovorniji za stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini", rekao je Ljajić za Dnevnik.

"Dijalog je jedini način da se dođe do rešenja. Nužno je da zajedno učinimo sve kako bi se strasti smirile. Put za to je vraćanje cele priče u institucionalne okvire, kroz dijalog s legitimnim predstavnicima mađarske zajednice u Vojvodini i kroz bilateralne razgovore s Mađarskom", rekao je Ljajić.

Čanak: Autonomija, ne nezavisnost

Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za međunarodnu saradnju i evropske integracije Nenad Čanak kaže da Vojvodina ne može da bude nezavisna država, već treba da bude moderna evropska autonomna regija.

"Vojvodina kao nezavisna država nije moguća. To bi bilo izuzetno trusno područje i morali bismo da se branimo od svih naših suseda, umesto da, kao evropski region, sa svima njima sarađujemo", rekao je Čanak na seminaru "Srbija i Crna Gora - pitanje bez odgovora".

Čanak je ocenio da Vojvodina mora da dobije autonomiju, koja će biti nadnacionalna, a ne zasnovana na etničkim principima. "Nije nam interes da formiramo ni državu, niti para-državu, već autonomiju, kako bismo mogli da upravljamo sopstvenim resursima", kazao je Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak nije odbacio mogućnost da Skupština Vojvodine raspiše referendum o statusu Vojvodine, koji bi sadržao pitanje da li građani te pokrajine žele da imaju pravo da upravljaju sopstvenom imovinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.