Listi oko DS 19  resora

Izvor: Blic, 10.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Listi oko DS 19 resora

Nova vlada Srbije koju bi formirala lista „Za evropsku Srbiju" i koalicija SPS-PUPS-JS ostaće na kvoti od 25 resora kao i dosadašnja vlada, ali će imati manje ministarstava, tvrde izvori „Blica" bliski pregovorima. Mandatar iz redova DS će, po svemu sudeći, biti Bojan Pajtić, kome bi Tadić trebalo u sredu da dodeli mandat, iako je u poslednje vreme među demokratama kao budući premijer pominjan Vuk Jeremić, dok sve manje šansi da sedne u fotelju predsednika Vlade ima Mirko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Cvetković.



U Vladi će biti najmanje četiri potpredsednika, od čega bar trojica neće imati svoja ministarstva. Potpredsednik za evropske integracije bio bi najverovatnije Božidar Đelić, mada se u DS u poslednje vreme priča i da je na to mesto bacio oko i Vuk Jeremić, koji sigurno može da računa na mesto ministra spoljnih poslova.

Isti broj mesta za SPS i G17 plus

Po pet mesta u vladi imali bi SPS i G17 plus, jedan resor imali bi Bošnjaci Sulejmana Ugljanina i to mesto ministra za manjinska i ljudska prava koje bi pripalo Bajramu Omeragiću. Lider SDP Rasim Ljajić bi na kvoti DS dobio mesto ministra za rad, dok bi lider G17 plus Mlađan Dinkić bio potpredsednik za ekonomiju i ministar za ekonomiju. Zdravstvo bi po peti put pripalo Tomici Milosavljeviću, a sport i omladina ostali bi Snežani Marković-Samardžić, dok bi iz ministarstva ekonomije bilo izdvojeno ministarstvo trgovine koje bi pripalo Jasni Matić, a NIP bi vodila Verica Kalanović. DS bi imao sva ministarstva sile - odbranu koju bi vodio Dragan Šutanovac, policiju, BIA.

Demokrate još nisu odredile prvog policajca, dok se direktor BIA traži između Predraga Petronijevića, direktora Uprave carina, i Miodraga Rakića, šef kabineta predsednika Srbije koji je imao velikog udela u dosadašnjim pergovorima oko vlade, ali i ranije oko raspisivanja predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Moguće osnivanje ministarstva za EU

DS može da računa i na resore spoljnih poslova koje je do sada vodio Jeremić, dok će u ministarstvu pravde ostati Dušan Petrović. Finansije su zagarantovane Mirku Cvetkoviću ukoliko ne bude na višoj funkciji, dok bi državnu upravu mogao i dalje da vodi Milan Marković. Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, koje je do sada pripadalo DSS, takođe će preći u ruke DS koji je zainteresovan za ovo ministarstvo, naročito zbog restruktuiranja EPS-a, a Saša Dragin bi se i dalje bavio ekologijom.

Član Predsedništva DS Oliver Dulić mogao bi da ostane na mestu predsednika Skupštine, ali nije tajna da se u stranci razmišlja o mogućnosti da se formira ministarstvo za Evropsku uniju koje bi vodio upravo on, a po ugledu na sličan resor koji je postojao u Bugarskoj dok ova zemlja nije postala čalnica EU.

Draškoviću nude dijasporu U vrhu DS razmatra se mogućnost da se Vuku Draškoviću ponudi mesto ministra za dijasporu, ali treba imati u vidu da je lider SPO najavljivao da neće biti ministar u novoj vladi i da je ova stranka tražila poljoprivredu ili ministarstvo za regionalni razvoj koje Dinkić ne namerava da prepusti ni Ugljaninu ni SPO.

Kada je reč o socijalistima, Ivica Dačić bi mogao da računa na mesto prvog čoveka do premijera - zamenika zaduženog za bezbednost. Potpredsedničko mesto mogao bi da dobije i Jovan Krkobabić, lider Partije ujednjenih penzionera Srbije, koji bi bio zadužen za socijalu, ali ne i ministarstvo, jer bi taj resor vodio Ljajić.

Potpredsednik SPS Milutin Mrkonić može da računa na infrastrukturu, Žarko Obradović na prosvetu, a jedan od osnivača SPS Petar Škundrić dobio bi mesto ministra nauke. Socijalisti mogu da računaju i na mesto predsednika Skupštine, što je rezervni položaj za Dulića ako ne bude otišao na višu funkciju, kao i na dijasporu, ukoliko to mesto odbije lider SPO, a SPS bi mogla da pripadne i poljoprivreda.

Elezović na čelu Vojvodine

S obzirom na to da bi Pajtić trebalo da postane premijer, Pokrajinsku vladu trebalo bi da vodi Dušan Elezović iz redova DS. Sa druge strane, priča se da bi lider LSV Nenad Čanak mogao da bude novi gradonačelnik prestonice, ali su se poslednjih dana stvari zaoštrile posle najave da bi DS dao neko mesto u gradskoj upravi. U podelu mesta ući će i potpredsednička mesta u SKupštini Srbije. Predsednik parlamenta Oliver Dulić juče je najavio da će biti šest potpredsedničkih mesta.

Podela fotelja

ZES 19

DS 12

G17 5

SDP Ljajić 1

SPO 1

SPS-PUPS-JS 5

Bošnjaci 1

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAČIĆ TAKTIZIRA

Izvor: Kurir, 11.Jun.2008, 00:37

BEOGRAD, 10. jun 2008. (FoNet) - Koalicija SPS-PUPS-JS danas nije objavila prekid i neuspeh pregovora sa narodnjacima i radikalima samo da bi stekla veći ucenjivački kapital u pregovorima koje vodi sa DS, piše sutrašnji Blic. Predsednik socijalista uporno traži premijersko mesto od koalicije Za...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.