Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lipicaneri moraju biti vraćeni"

Beograd -- Ministarka poljoprivrede kaže da se konji lipicaneri, koji su iz Hrvatske odvedeni tokom rata, moraju vratiti matičnoj zemlji.

"Ministarstvu poljoprivrede Srbije stalo je da se pitanje povratka lipicanera Hrvatskoj što pre reši, jer to ne sme biti prepreka saradnji Hrvatske i Srbije", rekla je u nedelju ministarka Dulić-Marković.

Ona je dodala da njeno ministarstvo više neće biti strana u pregovorima sa Hrvatskom, jer vlasnik ergele, u kojoj se sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalaze konji, ne želi da ih se odrekne, tako da će slučaj biti poveren Ministarstvu inostranih poslova i MUP-u. "Gospodin (Todor Bukinac) koji sada drži konje, prema našim papirima nije vlasnik tih konja, jer oni nisu zavedeni u matične knjige. Nemamo dokaza da konji pripadaju Srbiji", rekla je Ivana Dulić-Marković.

Povratak konja iz Srbije u matičnu ergelu u Lipicama bila je glavna tema nedavnog susreta predstavnika srpskog i hrvatskog ministarstva poljoprivrede u Novom Sadu. Hrvatsko izaslanstvo je tada navelo da se konji moraju vratiti u Hrvatsku bez ikakve odštete, što Bukinac odbija da učini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.