Linta: Veličanje ustaštva postalo normalna pojava u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 19.Okt.2017, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Veličanje ustaštva postalo normalna pojava u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je danas da je ispisivanje NDH sa ustaškim simbolima na spomenicima palim borcima antifašističke borbe u Zagrebu, "samo jedan u nizu dokaza da je veličanje ustaštva postalo normalna pojava u Hrvatskoj".

"Stalna upotreba ustaških simbola od 1990. godine do danas, koje su podsticale ili prećutno odobravale sve hrvatske vlasti, dovele su do toga da većina Hrvata smatra da su to patriotski simboli", istakao je Linta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštenju.

Negiranje zločina genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i negiranje da je Jasenovac bio logor smrti, konstatuje Linta, postalo je opšte mesto u hrvatskom društvu.

"Za hrvatske branitelje i većinu Hrvata zločinački pozdrav „Za dom spremni“ je čist kao suza i tobože nema nikakve veze sa ustaškim pozdravom pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba", kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da su ideje ustaštva postale dominatne u hrvatskom društvu jer su komunističke vlasti nakon Drugog svetskog rata sprečile proces denacifikacije kroz koji je trebalo da prođu poput nemačkog naroda.

Spomen obeležje palim borcima antifašističke borbe u Adžijinoj ulici u Zagrebu osvanulo je juče išarano plavim sprejom, a preko imena boraca ispisano je NDH s ustaškim simbolima, preneo je portal Index.

Dan ranije isto se dogodilo i sa tek vraćenom bistom narodnog heroja Ive Lole Ribara u jednom od zagrebačkih parkova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Ustaštvo normalna pojava u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2017

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je danas da je ispisivanje NDH sa ustaškim simbolima na spomenicima palim borcima antifašističke borbe u Zagrebu, "samo jedan u nizu dokaza da je veličanje ustaštva postalo normalna pojava u Hrvatskoj"..."Stalna upotreba ustaških simbola...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.