Linta: Važna pomoć Srbima u BiH i Hrvatskoj

Izvor: Blic, 03.Sep.2017, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Važna pomoć Srbima u BiH i Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravlja najavu predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija sa oko 4,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i sa milion evra opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima pretežno žive Srbi (Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac).

- Posebno je važna pomoć koju će dobiti četiri zapadnokrajiške opštine sa srpskom većinom u Federaciji BiH, jer srpski povratnici teško žive zbog politike diskriminacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju vodi federalna vlast u Sarajevu i kantonalne vlasti u Livnu i Bihaću - naveo je Linta.

On ocenjuje da su Srbi u Federaciji BiH građani drugog reda jer ne mogu da se zaposlne u federalnim institucijama i ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava.

- Zbog toga je veoma važno da Srbija i Republika Srpska kroz različite projekte pomognu opstanak srpskog naroda u navedene četiri opštine, ali i da pomognu srpske povratnike u ostalim zapadnokrajiškim opštinama u Federaciji BiH gde su u velikoj manjini i nalaze se u teškoj socijalnoj-ekonomskoj situaciji. Jednako je važno pomoći u preostale Srbe u zapadnoj Hercegovini i drugim delovima Federacije BiH - ukazao je Linta.

Linta ističe da konkretnu pomoć od Srbije očekuju i opštine sa srpskom većinom u Hrvatskoj, ali i srpski povratnici koji teško žive u opštinama gdje su u manjini na području severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, zapadne Slavonije, istočne Slavonije i Baranje.

- Preostali Srbi u Hrvatskoj, kao i njihovi sunarodnici u Federaciji BiH, su građani drugog reda jer hrvatska vlast krši njihova ljudska prava i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se garantuje zapošljavanje u javnom sektoru. Takođe, Hrvatska ništa ne čini da pomogne ekonomski razvoj krajiškog područja, a istovremeno sistematski sprečava ulazak srpskog kapitala i otvaranje srpskih firmi u kojima bi mogao da se zaposli deo srpskih povratnika - napominje Linta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.