Linta: Srbi u Federaciji BiH diskriminisani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Srbi u Federaciji BiH diskriminisani

Položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar, jer ih nadležne kantonalne i federalne vlasti diskriminišu, saglasili su se danas zamenik predsednika skupštinskog odbora za Srbe u dijaspori Miodrag Linta i poslanik u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Slaviša Mihajlović.

Linta i Mihajlović su posle sastanka u Skupštini Srbije novinarima rekli da je došlo vreme da se zvanične institucije Srbije i Republike Srpske još više uključe u "zaštitu" Srba u regionu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Linta je ocenio da zvanično Sarajevo stalno govori o mutlietičnosti, ali da su u svakom kantonu dominantni Bošnjaci ili Hrvati.

On je preneo da je sa Mihajlovićem razgovarao o aktivnostima i merama da se zaustavi proces nestajanja Srba sa tih područja, posebno u četiri opštine gde Srbi čine većinu - Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac.

Linta je dodao da se sa Mihajlovićem saglasio da je potrebno da Srbija imenuje direktora Konzularne kancelarije u Drvaru, podsećajući da je odluka o tome doneta pre nekoliko godina.

"Bilo bi značajno da Srbija pomogne regionalne projekte koji imaju kapitalni značaj za Srbe na tom području, kao što je izgradnja regionalne bolnice u Drvaru", smatra Linta.

On je kao posebno značajno izdvojio inicijativu za osnivanje zajednice srpskih opština po uzoru na evropske standarde i belgijski model, gde većina u lokalnoj samoupravi, iako manjina u tom entitetu, može da formira svoje zajednice koje bi imale nadležnosti kao što su obrazovanje, kultura, zaštita životne sredine...

"Veoma je interesantna inicijativa da se sazove regionalna donatorska konferencija za ekonomski razvoj tog područja", naveo je Linta.

Mihajlović je istakao da je sa Lintom razgovarao da se što adekvatnije i bolje zaštite Srbi u Federaciji BiH, gde je, kako je rekao, stanje alarmantno.

"Od konstitutivnog naroda svedeni smo na manjinu koja je izgubila sva prava naroda", rekao je Mihajlović.

On je istakao da je, za budućnost Srba u regionu i Federaciji, veoma važan dijalog kako da se zvanične institucije Srbije stave u funkciju zaštite Srba koji žive u Federaciji BiH.

"Spas jedino možemo očekivati uz zvaničnije i kvalitetnije uključivanje zvaničnih institucije Srbije i Srpske", rekao je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: Srbi u Federaciji BiH diskriminisani

Izvor: Akter, 03.Mar.2016

Položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar, jer ih nadležne kantonalne i federalne vlasti diskiminišu, saglasili su se danas zamenik predsednika skupštinskog odbora za Srbe u dijaspori Miodrag Linta i poslanik u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Slaviša Mihajlović..Linta i Mihajlović su posle...

Nastavak na Akter...

Linta: Srbi u Federaciji BiH diskriminisani

Izvor: B92, 04.Mar.2016, 00:30

Beograd -- Položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar, jer ih nadležne kantonalne i federalne vlasti diskriminišu, saglasili su se Miodrag Linta i Slaviša Mihajlović...Linta i Mihajlović su posle sastanka u Skupštini Srbije novinarima rekli da je došlo vreme da se zvanične institucije Srbije i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.