Lilić dobio funkciju kao stručnjak

Izvor: Politika, 28.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lilić dobio funkciju kao stručnjak

Različiti komentari povodom imenovanja bivšeg predsednika SRJ Zorana Lilića za predsednika JP „Putevi Srbije”

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić potvrdio je juče novinarima u srpskom parlamentu da je Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ, imenovan za predsednika Upravnog odbora JP „Putevi Srbije”, istakavši da će Lilićevo postavljenje mnogo više koristiti ovom preduzeću nego njemu lično.

Lilić je već juče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajedno sa Milutinom Mrkonjićem, ministrom za infrastrukturu, razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o izgradnji Koridora 10, a Mrkonjić je, kako prenose naši izvori, rekao: „Socijalisti na funkcije predlažu stručnjake bez obzira na partijsku pripadnost, evo Lilić je socijaldemokrata”.

U ostatku vladajuće koalicije nisu bili raspoloženi za komentare u vezi sa Lilićevim imenovanjem, kao ni neki opozicionari, dok naprednjaci nisu začuđeni.

Ružić kaže da su socijalisti uvek na odgovorne funkcije predlagali stručnjake, pa je tako bilo i sada. On je podsetio da je Lilić bio predsednik SRJ i dodao da „on nema nijednu mrlju vezanu za sebe, a njegove sposobnosti iskazane su u dobroj komunikaciji sa Libijom i drugim državama sa kojima je ostvarena aktivna privredna, kulturna, pa i politička saradnja”. Upitan hoće li se Lilić odreći privilegija koje mu sleduju kao bivšem šefu države, Ružić je odgovorio: „To što zakon propisuje, ne znači da se sprovodi u praksi. Lilić je džentlmen koji će, naravno, ukoliko koristi privilegije, a ja mislim da ih ne koristi, obavestiti javnost”.

Jelena Trivan, portparol DS-a, nije želela da komentariše „pojedinačna kadrovska rešenja”. Ona je dodala da želi da svaki kandidat, koji je izabran u javno preduzeće, svojom stručnošću pokaže da je s razlogom tu. „Videće se kako će se Lilić pokazati”, rekla je ona.

Ni Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničke grupe NS-a, nije želeo da komentariše ovo postavljenje: „Prećutao bih Lilićevo imenovanje”. On je, ipak, rekao da poziva Borisa Tadića da građanima objasni ovo i još neka imenovanja, „da vidimo da li smo spavali osam godina, pa se probudili”.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić na novinarsko pitanje o ovom imenovanju, odgovorio je pitanjem: „Što je Zoran Lilić gori od Ivice Dačića? Šta mislite o Dačićevom imenovanju za ministra policije? Ako prihvatite Dačića, prihvatate sve socijaliste, Lilić je u partiji koja je na vlasti”.

Zoran Lilić je bio predsednik Narodne skupštine Srbije, sa te funkcije je 1992. godine, posle smene Dobrice Ćosića izabran za predsednika SRJ, a 1997. godine je bio kandidat za predsednika Srbije. Posle petooktobarskih promena, 11. novembra 2000. godine osnovao je Srpsku socijaldemokratsku partiju sa kojom je učestvovao na parlamentarnim izborima u decembru te godine, ali stranka nije bila ni blizu cenzusa za ulazak u parlament. Posle toga se nije aktivno bavio politikom, SSDP je ugašena, a, mada je, pre par godina, bilo razgovora o njegovom povratku u SPS do toga, formalno, nije došlo.

M. Č.

[objavljeno: 29/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.