Izvor: B92, 17.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lilić: Konsenzus o novim predsedničkim izborima

Beograd -- Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić smatra da bi u ovom trenutku bilo najbolje postići politički konsenzus o tome ko će raspisati ponovljene predsedničke izbore u Srbiji. Lilić je izjavio da postoje pravne praznine u pogledu raspisivanja predsedničkih izbora i velik broj tumačenja pravnika. "Stvar je veoma ozbiljna. U ovoj situaciji treba odstupiti od raznih pravnih ponuda i mišljenja i pristupiti političkom dogovoru i konsenzusu koji bi bio pretvoren u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravnu proceduru koja bi imala legitimitet", naglasio je Lilić.

Prema njegovim rečima, logika upućuje da predsednik Parlamenta treba da raspiše ponovljene predsedničke izbore, iako je Parlament formalno raspušten. "Po analogiji i Vlada kojoj prestaje mandat obavlja poslove do izbora nove, mislim da bi bilo korisno to primeniti i u ovoj situaciji, jer sve unutar logike ustavnog sistema upućuje na to", dodao je Lilić i naglasio da predsednik Skupštine dužnost obavlja dok situacija ne bude prevaziđena. On je ocenio da bi najekonomičnije bilo da ponovljeni predsednički izbori budu održani kad i parlamentarni, 28. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.