Liht: Beogradski bezbednosni forum ispunio očekivanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 04:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liht: Beogradski bezbednosni forum ispunio očekivanja

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da je ovogodišnji Beogradski bezbednosni forum, koji je danas završen, apsolutno ostvario očekivanja organizatora, ali i da je ceo događaj protekao u senci Samita EU u Briselu, sa kojeg nisu poslate dobre poruke regionu Zapadnog Balkana.

"Na ovogodišnjem BSF 2019 imali smo priliku da govorimo o stvarima koji nisu samo dnevna politika, da duboko promislimo izazove sa kojima se susreće regiona, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i EU i ceo svet", istakla je Liht u razgovoru za Tanjug.

Liht je rekla da su učesnici i panelisti na devetom BSF 2019 uspeli da se dotaknu različitih tema iz različitih delova sveta o kojima se, kako kaže, u Beogradu ne razgovara često.

"Mislim da je Beogradski bezbednosni forum protekao u senci samita u Briselu, jer nismo mogli ni na koji način da izbegnemo da se Beogradski bezbednosni forum odigrava istog dana kada i Samit EU u Briselu", objašnjava Liht.

Kako navodi, prvog dana foruma bilo je jasno da datum pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji neće biti određen, a da KiM neće dobiti viznu liberalizaciju.

"To je loša vest i s tim su se svi prisutni na Beogradskom bezbednosnom forumu saglasili. Reč je o lošim vestima ne samo za ova tri društava već za ceo naš region", istakla je Liht.

Baronica Ketrin Ešton, dodaje Liht, tokom foruma je naglasila da Evropa apsolutno mora da poštuje ono što obeća, te da je to osnovni problem EU.

"Ukoliko se to ne događa poverenje građana regiona u našu budućnost u Evropskoj uniji slabi", objašnjava Liht i dodaje da je ipak uverena da se to neće dogoditi jer sve ostalo deluje manje dobro za samu EU.

Kako objašnjava, za nas u ovom trenutku će biti veliki izazov pitanje kako da prevaziđemo porast evroskepticizma i to naročito među mladima.

"Gde porast evroskepticizma vodi? Taj porast vodi još intenzivnijem odlasku ljudi. Svi oni koji misle da će se sada desiti neko čudo, pa da će neko drugi, treći ili peti doči da prigrli ovaj region, ja sam ubeđena, a očigledno su bili ubeđeni i učesnici, duboko se varaju", smatra Liht.

Ona ocenjuje da je za region najbolja opcija članstvo u EU, kao i da sami primenjujemo što intenzivnije vrednosti, standarde i institucionalna rešenja koje Unija ima jer su to, prema njenim rečima, najbolje vrednosti, standardi i rešenja za nas, te da bolja nisu ponuđena ni u celom svetu.

"Prema tome, u ovom svetu izazova, u ovom svetu brojnih sukoba i post-konfliktnih regiona, kao što je Bliski istok, za nas je apsolutno mnogo bolje da budemo deo jedne integracije koja ima ozbiljnih unutrašnjih problema, ali koja još nudi jedan način života i sposobnost fleksibilnosti, kao i prijem novih u svoje redove", ističe Liht.

Ona smatra da je najgore za regiona da postane igraonica velikih, jer, kako kaže, ako se to desi, onda više interesi i potrebe građana na Zapadnom Balkanu neće biti značajne već samo njihove, a one su uvek privremene i okrenute njima samima.

"Nadala sam se da ćemo imati drugačije zaključke sa ovogodišnjeg Beogradskog bezbedosnog foruma", primecjuje Liht.

Liht kaže da je izostanak datuma za Skoplje i Tiranu "hladan tuš".

"Želimo da ovaj region i Srbija i Beograd budu deo globalnog dijaloga, jer samo ako smo deo globalnog dijaloga i ako smo oko stola Unije, onda ćemo prestati da budemo problem koji će biti na stolu", ističe ona.

Ona se nada da će na sledećem, desetom Beogradskom bezbednosnom forumu, stvari biti pomerene na bolje.

"Mislim da će 10. BSF se odvijati u drugačijem duhu. Sledeće godine će biti 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a verujem da će dotle i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti opet u jednoj aktivnoj fazi, ne samo između političara, nego između oba društva jer moramo početi dijalog između dva društva", rekla je Liht.

Mi se, kaže Liht, mnogo manje poznajemo nego što mislimo, te moramo da shvatimo da svaki pojedinac ima potrebu da oseti da živi bolje i da ima perspektivu za svoju decu.

"Očekujem da idemo u susret teske i izazovne godine ,ali duboko verujem da će ona biti sa više nade nego što smo u ovom trenutku", zaključila je Liht.

Na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu u Beogradu učestvovali su brojni diplomatski predstavnici, visoki zvaničnici tih zemalja, a sa događaja je, prema rečima organizatora, izvešavalo 150 novinara iz 13 zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završava se Beogradski bezbednosni forum

Izvor: B92, 18.Okt.2019

Beograd -- Deveti Beogradski bezbednosni forum (BSF) "U potrazi za pravdom u podeljenom svetu" završava se danas nizom panel diskusija...Te diskusije biće posvećene normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, budućnosti Zapadnog Balkana, kao i kineskoj inicijativi Pojas i put...Tokom prva dana foruma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.