Lideri šest stranaka BiH sutra u Banjaluci

Izvor: Blic, 08.Mar.2012, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri šest stranaka BiH sutra u Banjaluci

Predsednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Sulejman Tihić, izrazili su optimizam u pogledu postizanja dogovora o većini pitanja koja će se naći na dnevnom redu sastanka lidera šest političkih partija u BiH koji će biti održan sutra u Banjaluci.

"BiH se nalazi u finišu političkih dogovaranja", rekao je Tihić, nakon sastanka delegacija SDA i HDZ BiH u Odžaku, izrazivši nadu da će se lideri šest političkih partija na sastanku u Banjaluci dogovoriti o pitanjima vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i državne imovine, a, ukoliko pokažu hrabrost i spremnost, mogu brzo da se dogovore i o sprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu "Sejdić - Finci".

Čović je izrazio uverenje da će u Banjaluci biti postignut dogovor o svim pitanjima što bi, kako je rekao, političare trebalo da motiviše da izvršnu vlast ubuduće oslobode političkih tema, odnosno da Savet ministara BiH počne agresivnije da se bavi ekonomskim pitanjima.

"Do kraja maja su postavljeni rokovi da se reše bitna pitanja. Nema nijedne prepreke da na vreme ne usvojimo fiskalni okvir u BiH za 2012. godinu, a kada je u pitanju vojna i državna imovina, ta pitanja su stavljena davno u jasnu formu i ne vidim nijedan razlog da se o ovom pitanju ne dogovorimo u petak", rekao je Čović, preneli su banjalučki mediji.

Pitanje sprovođenja odluke "Sejdić - Finci" Čović je okarakterisao kao nešto složenije, ali se, ipak, može naći rešenje kako to ne bi bila prepreka za kandidaturu BiH u EU u junu ove godine.

Lideri SDA i HDZ BiH dogovorili su se i da razgovori o pitanju grada Mostara budu nastavljeni na nivou gradskih odbora stranaka.

Razgovori delagacija HDZ BiH i SDA u Odžaku biće nastavljeni danas.

Sastanku u Odžaku su prisustvovali i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović, dok je u delegaciji HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Sastanak delegacija HDZ i SDA održan je dva dana uoči sastanka šest stranačkih lidera u Banjaluci, na kome se očekuju razgovori i rešenja o važnim pitanjima, poput vojne imovine i sprovodjenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci''.

Domaćin sastanka šest lidera koji će biti sutra održan u Banjaluci je predsednik SNSD Milorad Dodik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.