Izvor: B92, 18.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri kosovskih Srba: Zaustavite nasilje nad Srbima na KiM

Prokuplje -- Nekoliko lidera kosovskih Srba zatražilo je u utorak od srpskih vlasti i međunarodne zajednice da zaustave nasilje nad Srbima u pokrajini. Sa mitinga u mestu Beloljin kod Prokuplja, na kojem se okupilo nekoliko desetina građana, takav zahtev uputili su predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Milan Ivanović, predstavnik Srba iz centralnog Kosova Ranđel Nojkić i poslanik srpske koalicije "Povratak" u Skupštini Kosova Rada Trajković.

Ivanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je istovremeno optužio Kfor i UNMIK da su Albancima dozvolili da vrše nasilje nad Srbima, a ocenio je i da bi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu morala da bude dorađena kako bi "predstavljala ozbiljnu platformu". "Sve albanske terorističke grupe na Kosovu, ma kako se one zvale, identične su po načinu delovanja sa teroristima na Bliskom istoku, ali predstavnici međunarodne zajednice ih ne osuđuju, jer su ih oni obučavali", izjavio je Ivanović.

Nojkić je ocenio da Kfor i UNMIK na Kosovu štite "samo sebe", a ne i Srbe, zbog čega je pozvao vlasti u Beogradu da nađu način da zaštite preostale Srbe na Kosovu. Trajkovićeva je kazala da Srbi na Kosovu svakodnevno gube živote prihvatajući to kao neminovnost, a kao jedino rešenje za njihov trajni opstanak na Kosovu navela je kantonizaciju pokrajine. Na kraju skupa, desetak momaka iz obezbeđenja mitinga na nekoliko minuta blokiralo je magistralni put Niš-Priština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.