Lideri EU sutra sa državnim vrhom

Izvor: B92, 06.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU sutra sa državnim vrhom

Beograd -- Ministarska trojka EU sutra dolazi u Srbiju da sa domaćim zvaničnicima razgovaraju o predlogu za Kosovu i integracijama zemlje.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovaraće sa ministrom inostranih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Olijem Renom.

Pre dolaska u Beograd, Solana će u Prištini razgovarati sa komandantom KFOR Rolandom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Katerom i zamenikom šefa UNMIK Stivenom Šukom.

Sa državnim funkcionerima Srbije sutra će razgovarati i britanski ministar za evropska pitanja Džefri Hun. Teme će biti evropska integracija Srbije, saradnja s haškim tribunalom i proces utvrđivanja budućeg statusa Kosova.

Britanska ambasada u Beogradu najavila je da će Hun u Beogradu razgovarati i sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Hun je uoči posete Beogradu najavio da želi da podstakne srpske političare da u procesu rešavanja statusa Kosova "igraju punu i odgovornu ulogu".

"Srbija ima šansu da igra vodeću ulogu u održavanju regionalne stabilnosti tako što će sa specijalnim izaslanikom UN konstruktivno raditi u procesu rešavanja statusa Kosova", poručio je Hun.

Tadić zastupa Srbiju u Beču

Sa jučerašnjeg sastanka (Fonet)

Predsednik Srbije od ambasadora Kontakt-grupe traži usklađivanje pregovora o Kosovu i formiranja nove Skupštine.

Boris Tadić je juče najavio da će od ambasadora zemalja članica Kontakt-grupe tražiti da datum pregovora o statusu Kosova bude usklađen s konstituisanjem novog saziva parlamenta Srbije, što bi, kako je dodao, pomerilo rok pregovora za desetak dana.

Na konsultacijama predsednika Srbije i predstavnika partija koje su ušle u Skupštinu Srbije, juče, postignuta je saglasnost o tome da što pre treba formirati novi saziv Skupštine i da Tadić ode u Beč 13. februara.

Janjić: Svet to ne razume

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da ugled predsednika Srbije ne treba trošiti na zahtev da razgovori o Kosovu budu odloženi jer ta vrsta politike ne može doneti koristi zemlji i za nju svet nema razumevanja.

"Ako se išta do sada potvrdilo to je da međunarodna zajednica nema ni strpljenja, ni osećanja za predloge iz Srbije koji počinju i završavaju se odlaganjem, novim rokovima i slično. Rokovi na koje treba odlagati su nejasni. Ne možemo tamo otići i reći da ne znamo kad ćemo imati Vladu. Uz to odlagati, a ne pripremiti novi pregovarački pristup nema sadržinskog smisla", kaže Janjić.

Vučetić: Klasična državna nužda

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže za B92 da je moguće da novi saziv Skupštine bude konstituisan do 13. februara, ali da je to moguće i ove nedelje, pre sprovođenja dopunskih izbora jer se radi o pitanjima koja su, kako je rekao, klasična državna nužda.

"Skupštinu bi trebalo konstituisati već ove nedelje, čime bi bilo obezbeđeno određeno vreme za pripreme za pregovore u Beču. Ako je istina da je Republička izborna komisija saopštila da nije zakazivala dopunske izbore na šest izbornih mesta jer to ni na koji način ne može uticati na rezultat izbora, nema nikakvih smetnji za sazivanje parlamenta ove nedelje. Ipak, ako partije procene da treba sačekati dodatne izbore, Skupština se može sastati i biti konstituisana već u utorak uveče, to je 10. februar, a do 12. obaviti raspravu o Ahtisarijevom dokumentu, utvrditi platformu za pregovore u Beču i rekonstruisati tim za pregovore. To pod uslovom da postoji saglasnost partija, mada parlament može biti konstituisan i dvotrećinskom većinom poslanika. To je prvenstveno političko pitanje", kaže Vučetić.

"Samo ako nova Skupština ne može biti konstituisana i platforma redefinisana, dolazi u obzir rešenje da to uradi stara Vlada jer je i ona legalna sve dok ne bude izabrana nova, i ona i predsednik države imaju mogućnost da predstavljaju zemlju. Rezolucija koju je doneo prethodni saziv parlamenta je važeća, ona daje oslonac pregovaračkom timu, koji može da vodi pregovore, a na pregovore svakako treba ići", kaže Vučetić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.