Liberland

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberland

Slobodna teritorija na ničijoj teritoriji, na neuređenoj dunavskoj granici Srbije i Hrvatske, Liberland je studija slučaja antiutopije koja opominje da su predimenzioniran državni aparat i metastazirano, sklerotično društvo, opterećenje u samostalnom razvoju i uzajamnim odnosima. Srbija i Hrvatska raspolažu recipročnim i kompatibilnim prednostima, dok Liberland računa na sposobnosti i odgovornost svake individue, odbacujući visoku cenu državnog intervencionizma koji sputava kreaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << inovaciju i karakterno sazrevanje. Izvor prihoda Liberlanda bile bi finansijske usluge i slobodna trgovina. Život bi bio nesputan pravilima koja osporavaju integritet ličnosti.

U Srbiji progovaraju gladni, jer su izvor prehrane tehnologije, industrije, komunikacije i usluge, a ne poljoprivreda, koja je na kraju lanca složenih, međuzavisnih sistema. Društvo sputavaju i kriminalizuju tradicionalne norme i državne zabrane, uključujući regulacije raspolaganja sopstvenim telom, zdravljem ili duhovnim opredeljenjem. Svaki utopizam, poput socijalizma ili nacionalizma, jeste cinična negacija sposobnosti svake individue. Umesto spora oko dunavskih kaljuga, Srbija i Hrvatska bi bolje učinile da Liberland postane potvrda sposobnosti i jedne i druge strane da stvaraju, umesto da uništavaju, pozivajući se isključivo na budućnost. Iskustvo Liberlanda nemamo u prošlosti niti u uzajamnim odnosima. Obećanja, u ovoj kampanji, i s građansko-koljačke kleroboljševičke desnice, i s poststaljinističke levice, pozivaju se na redistribuciju postojećeg siromaštva, i svode se na pretnje. Od Šešeljevih S-500 koje će, nad Srbijom, konačno, obarati NATO avione, do Pajtićevog zakona o zapošljavanju mladih koje mogu trpati samo u radne logore, pošto su tajkuni bliski Tadićevim i Dačićevim vladama razorili supstancu industrija i usluga, ulažući u tržište nekretnina i građevinskog zemljišta koje je kolabiralo davne 2008. "Lider" Levice izjavio je da je ta partija "jedina koja je za to da se država umeša u privredu i tamo gde je strateški opravdano otvori fabrike", i namerava da (s Pajtićem?) preispita ugovore poput Beograda na vodi, da bi se pridružio Šešelj krstaškim pohodom na Ikeu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.