Izvor: B92, 25.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberalni savez više ne postoji

Cetinje -- Liberalni savez Crne Gore odlučio je da prekine političko delovanje.

To je prvi put u istoriji parlamentarizma na ovim prostorima da jedna stranka koja ima poslanike u republičkoj Skupštini sama sebe ukine. Odluka o prekidu političkog delovanja Liberalnog saveza donesena je na stranačkom kongresu skoro jednoglasno, a praktično obrazloženje glasi da ta stranka ne vidi više prostor za delovanje.

Analitičar i osnivač LS-a Slavko Perović je na samoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferenciji ocenio da u Crnoj Gori živi loš narod i da su strane organizacije uvele izborni sistem kojim se održavaju svi lationo-američki diktatorski režimi: "Mi liberali smo, kao razumni ljudi, shvatili da je ova vlast, koja se ne menja punih 15 godina, zapravo narodna vlast, da narod želi takvu vlast, da je podržava i da ova vlast voli svoj narod. Mi ne nalazimo nikakve potrebe da kvarimo bilo kakvu idilu i veliku ljubav koja postoji između vlasti i ovoga naroda."

Nekome je žao, a nekome nije

U prvim reakcijama opozicione stranke izrazile su žaljenje, ali i razumevanje za takve odluke LS-a, dok u vladajućoj koaliciji kažu da se radi o logičkom epilogu, koji je morao da usledi nakon pogrešne politike koju je ta stranka vodila poslednjih godina.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da mu ni malo nije žao što je LS prestao sa radom: "Ovo predstavlja jedan logičan epilog onoga što je to društvo radilo od svoje partije tokom svih ovih godina, ali želim još jednom da ponovim moje iskreno uverenje da će ljudi koji su iskreno pripadali toj partiji zbog te ideje nastaviti da neguju tu ideju i da joj daju podršku, do njenog konačnog ispunjenja, bez obzira ko od partija bude njen nosilac."

Izražavajući žaljenje, visoki funkcioner opozicione Socijalističke nardone partije Vuksan Simonović rekao je da je zabrinut za dalje delovanje opozicije: "Za SNP ostaje otvoreno pitanje kako na opozicionoj političkoj sceni u Crnoj Gori popuniti prazninu nastalu prekidom rada LS-a, jer je očigledno da se do političke većine u Crnoj Gori ne može doći bez političkog subjekta koji će iskreno baštiniti ideje Liberalnog saveza."

Inače, LS je početkom '90-tih bio poretač antiratnog pokreta u Crnoj Gori i zalagao se za nezavisnost Crne Gore. Ova stranka je u poslednjih nekoliko godina imala više lomova, što je rezultiralo njenim marginalizovanjem na poslednjim lokalnim izborima, iz Podgorice za B92 izveštava Srđan Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.