Li Kećijang pozvao Vučića da poseti Kinu

Izvor: Blic, 24.Jun.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Kećijang pozvao Vučića da poseti Kinu

Odnosi Srbije i NR KIne su uzlaznoj putanji i nikada nisu bili bolji, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa zamenikom premijera Kine Džangom Gaolijem, koji je premijeru Srbije preneo poziv premijera Li Kećijanga da poseti tu zemlju, gde će ove godine biti održan samita 16+1.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, Vučić i Gaoli su razgovarali o ekonomskoj i političkoj saradnji dve zemlje.

Konstatovano je da je unapređena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnja na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja, a premijer izrazio zadovoljstvo što je kineski premijer posetio Srbiju i što je prisustvovao otvaranju zajedničkog projekta, Pupinovog mosta u Beogradu.

Premijer je naglasio da svi zajednički infrastrukturni projekti dobro napreduju, kao i da su projekti u oblasti energetike u razvoju, pogotovo kada je projekat Termoelektrane Kostolac u pitanju i naglasio da je Srbija danas uplatila 105 miliona USD kao prvu tranšu za izgradnju druge faze Termoelektrane Kostolac.

„

Srbija je spremna da na još bolji način radi na unapredjenju odnosa sa NR Kinom“, zaključio je Vučić i naglasio važnost izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, najvećeg projekta u kome učestvuju obe zemlje.

Zamenik kineskog premijera je istakao je da su odnosi Srbije i NR Kine tradicionalni i dugoročni, i izrazio zadovoljstvo njihovim unapredjenjem nakon posete kineskog premijera Srbiji.

On je naglasio da Kina veoma ceni političku stabilnost u Srbiji i naglasio da će kineska vlada dati podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama, da u što većem broju učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća.

Naglasio je da su srpske kompanije, koje su spremne da rade u Kini, takođe dobrodošle. Džang je istakao da je neophodno fokusirati se na realizaciju već postojećih projekata kako bi gradjani Srbije mogli da osete ekonomske efekte saradnje dve zemlje.

Po povratku u Kinu, kako je navedeno, Džang će odrediti delegaciju privrednika iz provincije Sandong koji će u naredna tri meseca da posete Srbiju i odrede konkretne projekte na kojima bi radili.

On je premijeru Vučiću preneo poziv premijera NR Kine Li Kećijanga da poseti Kinu i učestvuje na samitu „16 plus 1“ koji se ove godine održava u Kini.

Takođe, premijeru Vučiću je čestitao uspeh mlade reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Tema razgovora bila je i uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, infrastrukturni projekti, saradnja u oblasti energetike, vojne industrije, povećanje broja kineskih turista u Srbiji, saradnja u oblasti sporta, kulture i razmene studenata, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saradnja Srbije i Kine sve bolja

Izvor: Akter, 24.Jun.2015

Kina veoma ceni političku stabilnost u Srbiji, a kineska vlada daće podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama da učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća..Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom premijera Kine Džangom Gaolijem o ekonomskoj i...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.