Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Džaosing u poseti SCG

Beograd -- U zvaničnu posetu Srbiji i Crnoj Gori došao je ministar spoljnih poslova Kine, Li Džaosing.

On je sa šefom diplomatije SCG Vukom Draškovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarao o dugu Srbije i Crne Gore prema njegovojh zemlji, o situaciji na Kosovu, kao i o predstojećoj reformi Ujedinjenih nacija.

Između Kine i Srbije i Crne Gore nema nijednog jedinog problema, složili su se ministri Drašković i Džaosing i pre nego što su krenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u šetnju Kalemegdanom. Sporno pitanje nije čak ni dug koji državna zajednica ima prema najmnogoljudnijoj zemlji. Za šefa diplomatije Kine, 570 miliona dolara je mali iznos o kome će se dve države lako dogovoriti.

"Želim da Vam bolje vidim lice i da Vas pitam da li imate braću lili sestre? Jer isto tako kao što rešavate pitanje dugova sa braćom i sestrama kod Vas u porodici, tako će se rešavati i pitanje dugova između Srbije i Crne Gore i Kine", odgovorio je Li Džaosing novinaru B92.

Kada je generalni sekretar UN najavio da će na septembarskom zasedanju Generalne skupštine predložiti reforme u toj organizaciji, Kina je izašla s predlogom da jedna od promena bude i proširenje Saveta bezbednosti, tako da u to telo uđu i neke manje i siromašnije zemlje. Džaosing tražio je i podršku SCG za takav stav, rekao je ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković: "Ja sam mog gosta upoznao sa našim stavom da mi jesmo za reformu i SB, za njegovo proširenje, ali da se do toga dođe sporazumno, razgovorom, a ne glasanjem i nadglasavanjem i podelama unutar sistema Ujedinjenih Nacija."

Posle susreta sa ministrom Draškovićem, ministar spoljnih poslova Kine sastao se i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je uporedio problem Kine sa Tajvanom i situaciju na Kosovu.

"Izrazio sam stav da nezavisnost Kosova i Metohije nije prihvatljiva za Srbiju i da destabilizuje region čitave jugoistočne Evrope. I kao što sam principijelno protiv fragmentacije jugoistočne Evrope, Srbije i Crne Gore i same Srbije, tako sam i protiv bilo kakvih podela da Dalekom Istoku", kazao je Tadić.

I predsednik Tadić i ministar Drašković nadaju se da će kompanije iz zemlje koja se najbrže razvija na svetu, ubuduće više investirati u Srbiju. Interesovanje za to postoji još iz perioda pre 5. oktobra 2000, kažu njihovi kineski sagovornici. Međutim, za sada se ekonomska saradnja između dve zemlje ipak svodi na ogroman uvoz iz Kine i neznatan izvoz u tu zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.