Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac u ilegali

Leskovac -- Privremeno finansiranje opštine Leskovac, doneto zbog toga što nije formirana skupština, ne važi od 31. marta, pa je ta opština bez novca.

Leskovac se trenutno nalazi u finansijskoj blokadi, javna preduzeća i ustanove ne mogu da funkcionišu, a oko 2.000 zaposlenih u njima neće primiti platu. Takvo stanje posledica je toga što republička vlada već tri meseca odlaze uvođenje privremenih mera. Kada bi predsednik opštine, po ugledu na republičku vladu, produžio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku o privremenom finansiranju, suočio bi se sa zatvorskom kaznom.

Predsednik opštine je više puta od Vlade tražio uvođenje privremenih mera, što bi omogućilo gradu da funkcioniše, ali Vlada to nije uradila.

Za nekoliko dana Leskovac može biti zatrpan smećem jer komunalno preduzeće nema novca za gorivo kako bi ga izvozilo na deponiju.

Pre pet dana prestala je da važi odluka o privremenom finansiranju opštine, doneta zbog toga što nije u roku konstituisana skupština.

Uprkos tome, republička vlada nije uvela privremene mere, što bi omogućilo da taj grad koristi svojih 60 miliona dinara iz budžeta i da se otpad uklanja sa ulica.

"Određeni organi i službe treba da preduzmu odgovarajuće mere da bi se sprečile eventualne epidemije, koje su karakteristične kada ne funkcioniše komunalni sistem nekog grada", objašnjava Slaviša Zdravković, direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju.

Leskovački vrtići, u kojima boravi oko 1.300 dece, uskoro će ostati bez hrane, kaže Jasmina Anđelković-Đorđević, direktorka predškolske ustanove "Vukica Mitrović".

"Svakodnevno se priprema tri obroka za decu, a da ne govorim o sanitarnim sredstvima, koja se u ogromnim količinama primenjuju da bi se održala dezinfekcija i sprečila bilo kakva epidemija", kaže ona.

Zaposlenima u javnim preduzećima, ustanovama i lokalnoj samoupravi, plata već kasni i najverovatnije će Uskrs dočekati bez nje, a kažu da sada više nemaju ni za osnovne potrebe.

Kada bi predsednik opštine Vladan Marinković, po ugledu na republičku vladu, produžio odluku o privremenom finansiranju, suočio bi se sa zatvorskom kaznom.

"Ja ne znam zbog čega oni u jednom slučaju krše zakon, a u drugom ne rade ono na šta ih i Ustav i zakon obavezuju", kaže on.

"Ja imam osećaj kao da pred sobom imam jednu punu konzervu, a da nemam ključ da tu konzervu otvorim. Svi smo mi gladni u leskovačkoj opštini, ali nemamo mehanizme da dođemo do tih sredstava", kaže on.

Za tri meseca, koliko Leskovac čeka na uvođenje privremenih mera, predlog te odluke bio je više puta na dnevnom redu sednica republičke vlade, ali o njoj se nikad nije raspravljalo.

Na blokadu rada institucija u Leskovcu zbog izostanka budžeta za 2007. upozorava se još od januara. Iz istog razloga funkcioneri lokalnih javnih preduzeća rade praktično nelegalno jer im nisu zvanično produženi mandati.

Prethodno su čak i građani Leskovca protestovali ispred zgrade Skupštine opštine, ali ni to nije urodilo plodom. Leskovčani nikada nisu dobili obrazloženje zbog čega.

Edukacioni centar preti blokadom

Leskovačka nevladina organizacija "Edukacioni centar" zapretila je blokadom autoputa na Koridoru 10, ukoliko Vlada Srbije u četvrtak na redovnoj sednici ne uvede privremene mere u opštinu Leskovac.

U saopštenju te organizacije navodi se da je leskovačka opština od 1. aprila u totalnoj finansijskoj blokadi, zbog nekonstituisanja skupštine i nepoštovanja zakona o postavljenju privremene uprave, kojima se u takvim slučajeva rešava kriza.

"Edukacioni centar" je procenio da je leskovačka opština zbog toga što nisu uvedene privremene mere, izgubila oko 80 miliona dinara.

Ministar za lokalnu upravu i državnu samoupravu Zoran Lončar stekao je još 4. januara pravo da u Leskovcu uvede privremene mere, ali ni on ni Vlada još nisu reagovali, ocenjuje se u saopštenju i dodaje da se "politička kriza u Leskovcu prenosi i na finansijsko budžetsku".

"Ukoliko Vlada Srbije sutra ne ispuni svoju zakonsku obavezu i ne uvede privremene mere, pozvaćemo građane da blokadom autoputa i Srbije pomognu deblokadu Leskovca", poručuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.