Lene:  Srbija neće priznati Kosovo

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lene: Srbija neće priznati Kosovo

Bivši predstavnik Evropske unije u razgovorima o statusu Kosova Štefan Lene izjavio da ne očekuje da Beograd prizna Kosovo "ni u najpozitivnijem scenariju, ni u bliže ni u dalje vreme".

Lene, predstavnik EU i timu Martija Ahtisarija, smatra da Beograd i Priština treba da uspostave praktičnu saradnju, a da različite političke stavove o nezavisnosti Kosova treba ostaviti po strani.

U političkoj analizi pripremljenoj za austrijski Institut za spoljnu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << studiji on je naveo da bi, možda, bilo najbolje nadati se nekom privremenom rešenju u okviru granica koje je predložio predstavnik EU u posredničkoj "trojci" Volfgang Išinger, preneli su danas prištinski mediji.

Lene smatra da to rešenje bilo "sporazum o okvirima praktične saradnje izmedju Beograda i Prištine, u kome su obe strane saglasne da se nisu složile oko legalnih aspekata statusa Kosova".

Išinger je predložio da Beograd i Priština ne obave zvanično medjusobno priznavanje, ali da uspostave saradnju na svim poljima, isto kao dve nemačke države tokom hladnog rata.

Lene u analizi ocenio da će Srbija i dalje biti značajan faktor za budućnost Kosova.

"To će zavisiti od napredovanja Srbije u pravcu EU. Srbija na dobrom putu ka ostvarenju njenih evropskih ambicija će prevazići traumu gubitka Kosva i usmeriće se na druge prioritete", smatra on.

Ipak, upozorio je Lene, ako put Srbije ka Evropi bude blokiran, može se očekivati oživljavanje nacionalističkih snaga i nastavak napetosti vezanih za Kosovo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.