Izvor: B92, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lene: EU zabrinuto iščekuje ishod izbora u Srbiji

Beč -- EU sa zabrinutošću prati dešavanja oko izbora u Srbiji, izjavio je petak izaslanik Unije za Balkan Štefan Lene. U raspravi "Jugoistočna Evropa na putu ka EU" u Diplomatskoj akademiji u Beču, Lene je rekao da EU strahuje da bi u Srbiji nakon izbora na vlast mogli doći protivnici koncepta evropske integracije.

Lene je rekao da je osnova politike EU na Balkanu Proces stabilizacije i asocijacije, koja državama jugoistočne Evrope pruža perspektivu za prijem u Uniju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je potvrđeno na njenom nedavnom samitu u Solunu. On je ukazao da su do pre četiri godine sve ranije politike EU na Balkanu propale zbog nejedinstvenog stava, i da je Proces stabilizacije i asocijacije prvi uspešan pristup ovom regionu.

Prema njegovim rečima, na Balkanu još uvek ima nekoliko otvorenih statusnih pitanja, od kojih je najveći problem status Kosova. "EU se nalazi pred dilemom jer se ne može govoriti o stabilnosti u regionu sve dok se ovo pitanje ne reši. Međutim početak rešavanja statusnog pitanja Kosova stvorilo bi u ovom trenutku tenzije, jer se nalazimo u nezgodnom trenutku kada u Srbiji predstoje izbori, kao i na Kosovu", rekao je Lene. Drugi otvoreni problem, rekao je Lene, jeste neizvesna budućnost SCG. Teško je reći, kazao je on, šta će se desiti sa državnom zajednicom 2006. godine. On je, međutim, izrazio uverenje da će ukoliko dođe do razdvajanja dveju republika to proteći kao u bivšoj Čehoslovačkoj - mirno i bez konflikata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.