Lekovi stigli u Gračanicu

Izvor: B92, 14.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi stigli u Gračanicu

Beograd -- Lekovi i sanitetski materijal za domove zdravlja na centralnom Kosovu stigli su večeras u Gračanicu.

Direktor KBC u Gračanici dr Stojan Sekulić potvrdio je Tanjugu da su lekovi i sanitetski materijal, čija je vrednost sedam miliona dinara, dopremljeni u Gračanicu nešto posle 18 časova, uz pratnju UNMIK policije. Sekulić je rekao da će zdravstveni radnici na centralnom Kosovu nastaviti da pružaju pomoć samo hitnim slučajevima i da će tako ostati dok ne bude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u potpunosti rešen način snabdevanja lekovima.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže za B92 da pacijenti već dolaze i primaju terapiju i da sve počinje da funkcioniše normalno. Trajkovićeva očekuje da pravo na zdravstvenu zaštitu više ne bude tema pregovora i opstrukcija.

Problem sa dostavom lekova za zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu nastao je pre deset dana, nakon što je UNMIK carina insistirala da izmedju ostalih dokumenata za uvoz lekova bude i sertifikat kosovske Agencije za lekove.

Sekulić je ocenio da oni nisu mogli da zatraže pomenuti sertifikat, jer bi time bili uvučeni u zdravstveni stistem samoproklamovane države Kosovo.

Portparol UNMIK carine Adriatik Staviljeci izjavio je "da su lekovi koji su bili na lageru UNMIK carine na severu Kosova dobili zeleno svetlo nakon što su za takvo nešto prethodno dobijene instrukcije iz kosovskog Ministarstva zdravlja".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je izjavio danas ranije rekao da bi, posle pozitivnih nagoveštaja Svetske zdravstvene organizacije, problem sa snabdevanjem lekovima ustanova u Gračanici mogao da bude rešen u potpunosti tokom sutrašnjeg dana.

"Siguran sam da ćemo biti u situaciji da postignemo i trajno prihvatljivo rešenje uz podršku Svetske zdravstvene organizacije", rekao je Milosavljević.

On je ocenio da je "nedopustivo da se politika prelama preko leđa zdravlja građana koje god nacionalnosti bili i gde god se oni nalazili".

"Nadam se da će Svetska zdravstvena organizacija pružiti podršku Ministarstvu zdravlja Srbije da u razgovorima i planiranju nađe pravo rešenje za ubuduće, a ne samo za ovu konkretnu situaciju", zaključio je Milosavljević.

Tadić: Pronaći rešenje za lekove

Predsednik Srbije zatražio je danas ranije da se pod hitno pronađe rešenje da lekovi i potreban medicinski materijal stignu na Kosovo.

Boris Tadić je upozorio na alarmantnu situaciju i zatražio od UNMIK-a, Vlade Srbije i Kfora da pod hitno pronađu rešenje kako bi se sprečila humanitarna katastrofa koja može biti prouzrokovana nedostatkom lekova, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

"Humanitarna katastrofa za 24 časa"

Rada Trajković (FoNet, arhiva)

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković danas ranije je upozorila da su zalihe lekova i medicinskog materijala pri samom kraju.

Ona je upozorila da se za dvadeset četiri sata može očekivati humanitarna katastrofa ukoliko ne stignu očekivane pošiljke.

"Pacijentima, obolelim od hroničnog dijabetesa, srčanim bolesnicima i onima kojima je neophodna hirurška intervecija pomoć je prekopotrebna, a mi dolazimo u situaciju da ne možemo da intervenišemo", rekla je ona.

"Takva situacija je nedopustiva i svu odgovornost za moguće posledice snosiće direktno specijalni predstavnik UN u pokrajini Joakim Riker", izjavila je za Radio Gračanicu Rada Trajković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.