Lekar pregledao Šešelja

Izvor: Kurir, 09.Apr.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekar pregledao Šešelja

Lekar odredio terapiju i smatra da nije bilo potrebno da lidera SRS prebacuju u bolnicu

BEOGRAD - Lider SRS Vojislav Šešelj jutros se ponovo osećao loše i, posle pregleda u pritvoru u Sheveningenu, lekar mu je odredio terapiju i zaključio da nije potrebno da ga prebacuju u bolnicu.

Posle saopštenja Srpske radikalne stranke da se njenom lideru "naglo pogoršalo zdravstveno stanje", predstavnici Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom zvali su Tribunal i rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << im je da je lekar pregledao Šešelja, odredio mu terapiju i da nije bilo potrebno da ga prebacuju u bolnicu.

Predsednik Saveta Rasim Ljajić rekao je da novi razvoj situacije neće promeniti okolnosti i mogućnosti za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, jer je Srbija i dalje spremna da razmotri davanje garancija ukoliko Tribunal to bude zatražio.

Za to, podsetio je Ljajić, postoje dve mogućnosti - o kojima je Savetu pisao predsedavajući Šešeljevog sudskog veća, sudija Žan-Klod Antoneti.

"Prva varijanta je da on ponovo zatraži da bude pušten i tada bi se Tribunal obratio nama s pitanjem da li i dalje stoje ponuđene garancije. Druga mogućnost je procena tročlane zdravstvene komisije, koja bi u roku od mesec dana dala izveštaj o Šešeljevom zdravstvemnom stanju i procenu da li bi dalje zadržavanje u pritvoru dovelo do pogoršanja tog stanja", kazao je Ljajić navodeći da bi i u tom slučaju Tribunal tražio grarancije od Srbije.

Šešelj, osim u završnoj reči, nije tražio da bude pušten, a njegovo "hitno" oslobađanje traži SRS jer, kako tvrde u današnjem saopštenju, Haški tribunal "tendenciozno zapostavlja Šešeljevo sve gore stanje u nameri da izazove njegovu smrt, jer je Tužilaštvo doživelo potpuni fijasko".

Rasim Ljajić je krajem marta pisao Tribunalu, najavivši mogućnost garancija Srbije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu. Sudija Žan-Klod Antoneti je u odgovoru nagovestio mogućnost da lider SRS uskoro bude pušten na privremenu slobodu, objavila je "Politika".

Kako je pisao beogradski dnevnik, Šešelj ima mogućnost da bude na izbornoj listi, jer još nije osuđen. Sudsko veće, kada bude donelo eventualnu odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu, najverovatnije će se osvrnuti i na tu mogućnost. Velike su šanse da sud zabrani Šešelju svaki vid političkog angažovanja, a vlada Srbije imala bi u tom slučaju obavezu da tribunal dnevno izveštava o njegovim aktivnostima.

Haški tribunal ranije je napravio presedan u slučaju Ramuša Haradinaja, kome je bilo dozvoljeno da se bavi politikom i da učestvuje na izborima u vreme dok je bio na privremenoj slobodi.

Tribunal u Hagu je 5. aprila zatražio da se u roku od 30 dana izvrši nova lekarska ekspertiza zdravstvenog stanja i sposobnosti Šeselja da boravi u pritvoru.

Šešelj je smešten u bolnicu 6. januara, a šest dana kasnije ugrađen mu je pejsmejker. Posle toga bio je smešten u bolnice u nekoliko navrata.

Njega je 26. i 27. januara posetio četvoročlani medicinski tim iz Srbije koji je dao preporuku da bude oslobođen, jer mu je "neophodno kontinuirano lečenje van zatvorskih uslova".

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je sredinom marta da su skoro svi srpski optuženici u Haškom tribunalu u lošem zdravstvenom stanju, uključujući i Vojislava Šešelja. Stanković je rekao da su u teškom zdravstvenom stanju i Ratko Mladić, Jovica Stanišić, Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine, a lider SRS se već 23. februara dobrovoljno predao i narednog dana je izručen Tribunalu, gde mu je suđenje počelo u novembru 2007. godine.

Šešelj je optužen za ratne zločine na prostoru Hrvatske, BiH i Vojvodine od 1991. do 1993. godine. Tužilaštvo je, u završnoj reči, tražilo da bude osuđen na 28 godina zatvora, dok je Šešelj ocenio da ne postoji nikakav pravni osnov za bilo kakvu osuđujuću presudu protiv njega i da je proces protiv njega politički motivisan.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.