Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni savetnici, identiteti i fantomske firme

Sistem registracije firmi u APR je toliko manjkav da je u praksi lakše registrovati preduzeće, i to sa lažnom ličnom kartom, nego se sa originalnim dokumentom izbrisati iz registra

Krađa identiteta ili poreska utaja premijerovog brata Andreja Vučića, i dalje je tačka sporenja između vlasti i opozicije. Za predstavnike vladajuće većine ceo slučaj je krađa identiteta na osnovu koje su svojevremeno montirane optužbe protiv brata tadašnjeg istaknutog opozicionara Vučića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok Nova stranka (NS) podseća na činjenicu da je Vučićev brat i dalje registrovan kao vlasnik sporne firme „Asomakum” koja je u stečaju i blokiran joj je račun.

Slučaj je, radi podsećanja, započet prošle nedelje u parlamentu kada je poslanik NS Zoran Živković optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića da je njegov brat Andrej vlasnik fantomske firme. Vučić je demantovao optužbe, rekavši da je to bio pokušaj falsifikovanja i da su mu se zbog toga svojevremeno izvinili predsednik Srbije Boris Tadić i šef njegovog kabineta Miodrag Rakić. Ovaj politički sukob došao je do usijanja kada je Vučić najavio da će podneti ostavku ako se dokaže da je njegov brat vlasnik fantomske firme. Kasnije su objavljeni podaci po kojima se pokazalo da je Andrej Vučić vlasnik firme „Asomakum” koja se spominjala 2011. godine kada je uhapšena izvesna poreska inspektorka Snežana J. Ona se, prema saopštenju policije iz juna 2011, sumnjičila da je od jula 2009. do kraja 2010. u dogovorima sa vlasnicima takozvanih fantomskih firmi, izbegavala da oduzme poreske identifikacione brojeve (PIB) i blokira račune preduzeća. Među devet firmi, navedeno je i preduzeće koje se vodilo na ime Andreja Vučića.

Posle tvrdnji da je Vučić vlasnik firme, oglasio se i zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković koji je rekao:

„Inspektori Poreske policije su, u sklopu istrage o malverzacijama u povraćaju poreza na dodatu vrednost, 9. februara 2011. pozvali na razgovor Andreja Vučića i na osnovu podataka iz njegovih ličnih dokumenata utvrđeno je da su podaci koji su korišćeni za osnivanje firme ’Asomakum’ iz Beograda falsifikovani”.

Ceo slučaj je nastavljen i jučerašnjim saopštenjem Vesne Rakić-Vodinelić, predsednice Saveta Nove stranke. Ona je rekla da je krajnje sporna verodostojnost tvrdnji da je identitet Andreja Vučića ukraden tako što mu je ukradena lična karta. Kao dokaz za ovu tvrdnju, Rakić-Vodinelić navodi da je Andrej Vučić i dalje upisan kao vlasnik firme „Asomakum”, da je račun tog preduzeća blokiran, kao i navode iz Zakona o registraciji firmi u Agenciji za privredne registre. Po tom zakonu, kaže Rakić-Vodinelić, jedan od uslova za brisanje iz registra je podnošenje tužbi najkasnije u roku od godinu dana od dana saznanja.

– Rok za podnošenje ove tužbe je istekao i osoba koja ima pravni interes (a to bi svakako bio Andrej Vučić), po svemu sudeći nije podnelo tužbu za poništaj upisa. Jer, da jeste ne bi bilo potrebe da tačnost i pouzdanje u registar „pobijaju” mediji i službenici Poreske uprave. Učinio bi to, do danas, on sam – rekla je Rakić-Vodinelić.

Krađa identiteta u Srbiji nije toliko učestala pojava, ali je poznato nekoliko slučajeva u kojima su neki građani Srbije već doživeli ono što se ovih dana dogodilo Andreju Vučiću. Tako je nezaposlenom bravaru iz Smedereva Jovanu Nikoliću neko napravio identičnu kopiju lične karte, u kojoj se navode potpuno identični podaci – ime, prezime, datum i mesto rođenja, adresa, matični broj, čak i registarski broj dokumenta. Jedino je promenjena fotografija. Sa tom, očigledno falsifikovanom ličnom kartom, Jovan Nikolić je upisan kao direktor i vlasnik preduzeća „Tranšped logistik” i kao direktor firme „Novolajn”. Nikolić je otkrio da je žrtva prevare kad mu je na kućnu adresu stigla presuda Prekršajnog suda u Zrenjaninu da je obavezan da plati kaznu od 10.000 dinara zbog carinskog prekršaja, kao i tužba preduzeća „Železnice Srbije” u iznosu od 668.000 dinara, zbog neplaćanja zakupa dva magacina i montažnog objekta na železničkoj stanici u Beogradu. Kasnije se ispostavilo da je za Nikolićem raspisana i međunarodna poternica Interpola zato što je u njegovo ime neko uzeo 48 tona aluminijuma u Nemačkoj i nikada nije platio.

U tom slučaju su na videlo izašli svi nedostaci sistema registracije firmi u APR. Ispostavilo se u praksi da je lakše registrovati firmu, i to sa lažnom ličnom kartom, nego se sa originalnim dokumentom izbrisati iz registra. Nikolića su prebacivali iz policije na tužilaštvo, odatle na APR koji su ga uputili u Privredni sud koji ga je na kraju vratio na APR. Nijedna od ovih institucija nije mogla da mu pomogne da se izbriše iz registra. Objašnjeno mu je da je potrebno da se u sudskom postupku dokaže da on nije stvarno vlasnik spornih firmi, što on nikako nije mogao da uradi sve dok se ne otkrije ko mu je ukrao identitet i da se to dokaže pravosnažnom sudskom presudom. Privredni sud nije hteo da pokrene postupak njegovog brisanja iz registra čak iako je Nikolić dobio dokument iz tužilaštva da je pokrenut postupak pronalaženja čoveka koji mu je ukrao identitet.

I dan-danas, a od otkrivanja celog slučaja prošlo je skoro dve godine, Nikolić je upisan kao vlasnik i direktor „Tranšped logistika” i „Novolajna”.

Dušan Telesković

objavljeno: 29.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.