Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažne uplatnice o gradnji puta

DSS optužuje DS za prljavu kampanju, DS pozdravlja inicijativu građana koji su shvatili kako se nenamenski troše budžetska sredstva UŽICE – Svim domaćinstvima sela Pear, u brdima iznad Užica, stigle su prekjuče poštanske uplatnice, kako je pisalo, Ministarstva za kapitalne investicije, kojima im se nalaže da uplate po 7.600 dinara za izgradnju lokalnog puta. Ubrzo se, međutim, ispostavilo da je reč o falsifikatu, jer je Dragan Adžić, pomoćnik ministra za kapitalne investicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odmah demantovao da su uplatnice poslate iz tog ministarstva i objasnio da se od meštana uopšte ne traži nikakav novac za seoski put. Pitanje ko se i zašto, neposredno pred drugi krug lokalnih izbora koji se održava u nedelju, poslužio ovim falsifikatom postalo je predmet polemika i međusobne razmene optužbi između Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke koja se prenela i na Narodnu skupštinu Srbije.

Upravo očekivani duel kandidata DS-a i DSS-a Tihomira Petkovića i Milomira Sredojevića za predsednika opštine i procena da njihov kandidat ima veće šanse bila je, po DSS-u, razlog da DS krene u "prljavu kampanju". DSS je odmah saopštio da je DS "grubo obmanuo i uznemirio građane", ocenjujući slanje uplatnica kao "nezabeležen politički ispad".

Demokratska stranka je odbacila sve ove optužbe, navodeći da sa slanjem uplatnica nema nikakve veze, a portparol te stranke Đorđe Todorović je u izjavi za agenciju Beta podsetio da je u toku predizborna tišina pred izbore u Užicu i da DS uopšte nije želeo da govori o toj temi. Portparol DS-a je, međutim, pozdravio inicijativu građana Užica "koji su očigledno shvatili šta radi Vlada Srbije, šta radi Velimir Ilić i kako se sredstva iz budžeta nenamenski troše na lokalne kampanje stranaka iz Vlade Srbije". "Očigledno je da je građanima jasno da se novac iz budžeta troši na izgradnju nekih seoskih puteva, pre svega u opštinama gde se dešavaju izbori, kao što je bio slučaj i u Smederevu, Kovinu i Ražnju", rekao je Todorović.

Ni jučerašnje glasanje o ekonomskim zakonima u Narodnoj skupštini Srbije nije moglo da protekne bez rasprave o "užičkom slučaju". Raspravu je pokrenuo poslanik DSS-a Predrag Mijailović Lune, nadovezujući se na optužbe radikala na račun DS-a za manipulacije na izborima u Kuli. On je još jednom "prozvao" DS za slanje falsifikovanih uplatnica i najavio podnošenje krivičnih prijava. Polemiku je rasplamsao Ivica Dačić iz SPS-a poručujući da "upravo DSS pokušava da vrati DS na vlast". "Vi ste podržali Borisa Tadića na izborima za predsednika države, a Nenada Bogdanovića na izborima za gradonačelnika Beograda, jer se plašite DS-a i to će vam se obiti o glavu", rekao je Dačić.

Poslanik DSS-a Dragan Šormaz optužio je DS da se u svim kampanjama godinama unazad bavi falsifikatima, dodavši da to "nije ni čudno kad im izborne štabove vode Đilas i Šutanovac". Rekao je da su to radili u Smederevu – gde su izgubili, u Ražnju – gde su izgubili, izgubili su i u Kraljevu, a izgubiće i u Užicu. S druge strane, Šormazu nije jasno "zašto politički analitičari pišu da lokalni izbori nemaju nikakve veze sa onim što bi bilo na republičkom nivou. Nešto mi se čini da to opet liči na falsifikat DS-a, jer ne bi u ovom parlamentu bilo toliko buke, sat vremena o tome pričamo umesto da pristupimo glasanju", rekao je Šormaz.

M. N. - B. P.

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.