Lažna pomoć iz Prištine

Izvor: S media, 26.Avg.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna pomoć iz Prištine

Srbi sa severa KiM neće novac Prištine. Uslov integracija u institucije.

Uz objašnjenje da žele da pridobiju poverenja Srba, ali i da integrišu sever Kosmeta, privremene vlasti u Prištini izdvojile su pet miliona evra koje hoće da ulože u poboljšanje infrastrukture u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Predstavnici Srba, međutim, jednoglasno odbacuju taj ”poklon”.

Iza priča >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o navodnom ulaganju u ekonomiju i infrastrukturu, odnosno poboljšanje standarda, prema rečima ministra za KiM Gorana Bogdanovića, krije se namera da se nepriznate kosovske institucije ”instaliraju” na severu pokrajine.

SPREČITI INVAZIJU

Kad Vlada Srbije smanjuje investicije za Kosovo, kada nema zapošljavanja, kosovske vlasti pokušavaju novcem da privole Srbe. Zato Beograd mora da odobri veća sredstva, jer samo tako može da se spreči invazija Albanaca koji najavljuju izgradnju 200 stanova u severnoj Kosovskoj Mitrovici i promenu etničke strukture stanovništva - upozorava Milan Ivanović, predsednik SNV severnog Kosmeta.

- Nema tih para kojima se može kupiti poverenje Srba sa severa prema nelegalnim kosovskim institucijama. Jer žitelji ovog dela pokrajine veoma dobro znaju da im ove institucije nisu niti mogu doneti nešto dobro - rekao je Bogdanović za ”Novosti”.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za KiM Olivera Ivanovića, ako vlasti u Prištini zaista žele da pomognu, neka angažuju i animiraju EU i Evropsku komisiju, koja ima pravo i obavezu da pomogne severu Kosova.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ovako reaguje:

- Moramo jasno da kažemo da ne želimo ni pare koje dolaze iz Prištine, s obzirom na to da su to sredstva koja uslovljavaju integraciju severnog Kosova u kosovske institucije.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kaže da su sredstva za ovu opštinu ”dobrodošla od EU i drugih donatora, ali ne i od Vlade Kosova”.

E. V. N.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.