Lavrov: Rusija za dalje pregovore

Izvor: B92, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija za dalje pregovore

Moskva, Beograd, Brisel -- Sergej Lavrov rekao da je stav Rusije da su potrebni dodatni pregovori o Kosovu, ali i da nema automatskog veta te zemlje u SB.

Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari je uputio Savetu bezbednosti UN predlog za budući status Kosova, koji predviđa neku vrstu "nadgledane nezavisnosti". Rusija ocenjuje da je njegova odluka preuranjena i da su potrebni dodatni razgovori pre rešavanja konačnog statusa Kosova, rekao je ruski šef diplomatije.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovoj fazi, uzevši u obzir kako je ta pozicija formulisana, neophodno je nastaviti pregovore. Ukoliko Marti Ahtisari misli da je učinio sve što je mogao, izvesno je da se može naći osoba koja će to učiniti", kazao je Lavrov.

On je ponovio da rešenje za Kosovo treba da bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, ali i prvi put stavio do znanja da Rusija neće automatski staviti veto na predlog rezolucije u Savetu bezbednosti.

"Mi ne možemo da budemo veći Srbi nego što su oni sami i ne možemo da saopštimo da ćemo, pod bilo kojim uslovima, blokirati rešenje koje ne odgovara obema stranama. Sve zavisi od njihovih pozicija", rekao je Lavrov.

Evropska unija nije formalno obaveštena o predlogu Rusije da pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije budu nastavljeni, ali i dalje ostaje pri svojoj podršci predlogu Martija Ahtisarija da njegov plan bude predstavljen Savetu bezbednosti, izjavila je u Briselu Kristina Galjak, portparol Havijera Solane.

Galjakova je naglasila i da će Kosovo biti jedna od glavnih tema sastanka u ponedeljak u Vašingtonu između evropske trojke, predvođene Solanom i nemačkim šefom diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom, sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs.

"Kosovo je na vrhu našeg dnevnog reda te je izvesno da ćemo o tom pitanju morati da se uskladimo", istakla je Galjakova agenciji Tanjug.

Koštunica: Vlada podržava rusku inicijativu

Vojislav Koštunica (Beta)

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je rekao da srpska vlada "snažno podržava inicijativu Rusije da se nastavi pregovarački proces za utvrđivanje uređenja pokrajine Kosovo i Metohija".

Prema njegovim rečima, bila je potpuno pogrešna odluka Martija Ahtisarija da prekine pregovore i da svoj predlog uputi Ujedinjenim nacijama i pored toga što ne postoji ni jedan uslov da taj predlog bude razmoren u Savetu bezbednosti.

"Zato Vlada Srbije snažno podržava inicijativu Rusije da se, na temelju rezolucije 1244, pokrenu novi pregovori sa novim posrednikom UN. Srbija će konstruktivno učestvovati u novom pregovaračkom procesu i preuzeti svoj deo odgovornosti za pronalaženje kompromisnog i pravičnog rešenja", rekao je premijer Srbije.

Samardžić: Izjava Lavrova glas razuma

Koordinator državnog tima za razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije Slobodan Samardžić ocenio je danas da izjava ministra spoljnih poslova Rusije predstavlja "glas razuma u dosta komplikovanoj situaciji o Kosovu i Metohiji".

On je procenio da je to "potpuno ispravan stav, s obzirom da je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari potrošio 14 meseci, a da nije ni pokušao da pomogne da se napravi kompromis".

"Ahtisarijev dokument upravo iz tih razloga što nije zadovoljio osnovne pregovaračke uslove, ne zadovoljava ni osnovne propozicije da se pojavi na Savetu bezbednosti i mislim da je to jasno svima", konstatovao je Samardžić.

On je istakao da je u Srbiji pojačana atmosfera zategnutosti "zato što neke zemlje potpuno nerazumno prete terorom na Kosovu i Metohiji i pokušavaju da žrtve Srbe dovedu u još bezizlazniji položaj i da time zapravo pokušavaju da nas sve stave pred svršene činjenice".

Drašković: Logično rešenje

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković ocenjuje da predlog Moskve predstavlja logično rešenje, jer, kako navodi, u Beču nisu vođeni suštinski pregovori.

"Na žalost, ostače članice Kontakt-grupe i stalne lanice Saveta bezbednosti, osim RUsije i Kine, drugačijeg su mišljenja, pa nije izvesno da će doći do nastavka pregovora i imenovanja novog posrednika. Prinicpjelni stav Rusije mnogo je važan, jer ta zemlja može upotrebom veta da spreči rezoluciju Saveta bezbednosti", objašnjava Drašković.

Povodom navoda Sergeja Lavrova da Rusija neće automatski uložiti veto na predlog rezolucije o Kosovu u SB UN, Drašković je rekao da Rusija može i da je uvek u prilici da to uradi.

"Ali, mi se nadamo da Rusija ima i mogućnosti da privoli zapadne članice Kontakt grupe da zauzmu jedan odgovornan odnos prema statusu Kosova, a ne da podržavaju jedan neodgovoran i jednostran predlog", rekao je Drašković.

Janjić: Moskva nezadovoljna predlogom

Dušan Janjić (Beta)

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je gostujući u Vestima B92 da stav Sergeja Lavrova pokazuje nezadovoljstvo Moskve radom Martija Ahtisarija, ali i građenje argumenata Rusije pred sednicu SB.

Dušan Janjić smatra da Rusija zbog unutrašnjih i spoljnih prilika želi da odloži donošenje konačnog statusa Kosova.

"Rusija ostaje pri stavu da neće podržati nešto što je kršenje međunarodnog prva, iza toga stoji da se mora pitati Savet bezbednosti, dakle Rusija. Ona vremenski ne želi o tome da raspravlja pre jeseni, zbog unutrašnje političke situacije, u kojoj treba odlučiti ko nasleđuje Putina i dr, i zbog spoljašnje situacije - ona ne želi da potroši sastanak G8 za raspravu o nekakvom Balkanu, kada je glavna tema Iran", kaže Janjić.

Riker: Pozitivna ocena standarda

Šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je danas, pred odlazak u Njujork, da će izveštaj Savetu bezbednosti UN o ostvarivanju standarda na Kosovu i Metohiji, u periodu od novembra prošle do februara ove godine, biti pozitivan.

Riker je u izjavi za radio Slobodna Evropa ocenio da bi sednica Saveta bezbednosti u ponedeljak, 19. marta mogla biti poslednja na kojoj će se raspravljati o ostvarivanju standarda i da će "to pitanje, posle statusa, biti deo odgovornosti EU".

"Mi ćemo izvestiti da je bilo progresa u ovih tri meseca. Naravno još uvek ima problema, ali treba nastaviti posao. Institucije Kosova treba da nastave da se fokusiraju na ostvarivanje standarda. Primera radi, ima još uvek problema sa povratkom, vladavinom zakona, ima još stvari koje treba uraditi, ali će u principu biti pozitivan izveštaj", rekao je Riker.

Sa Rikerom je za Njujork otputovao i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.