Izvor: B92, 02.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Neuspešne ideje izvan 1244

Moskva, London -- Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ideje koje se pokreću van okvira mandata iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ne mogu biti uspešne.

On je ocenio i da politika formiranja oružanih snaga na teritoriji Kosova neće uspeti."Politika formiranja snaga neposredno na teritoriji Kosova neće biti uspešna", rekao je ruski ministar u Londonu, navodeći da sve aktivnosti "moraju da zadovoljavaju obe strane", prenela je agencija Itar-Tas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s iz glavnog grada Velike Britanije.

"Kada se pojavljuju nove ideje, koje izlaze izvan okvira mandata Rezolucije 1244, one ne mogu biti uspešne", rekao je Lavrov.

Na pitanje zašto predstavnici Rusije nisu bili pozvani na "poslednji sastanak o Kosovu", šef ruske diplomatije je rekao da "nije čuo za tu sednicu zapadnih kolega" i da se Rusija ne smatra isključenom iz diskusije o Kosovu.

"Pravo naših partnera je da razmatraju ono što žele među sobom. Mi ne osećamo da su nas isključili iz tog razmatranja", rekao je Lavrov i dodao da se "kosovsko pitanje" i dalje razmatra u SB UN, gde je Rusija stalni član.

"Tako da se ni u kom slučaju ne osećamo isključenim iz diskusije", rekao je on, navodeći da se u SB UN "stalno diskutuje o tom pitanju".

Itar-Tas s je preneo i reči Dimitrija Rupela, šefa diplomatije Slovenije koja predsedava Evropskom unijom, da "Rezolucija 1244 SB UN omogućuje upućivanje misije EULEKS na Kosovo".

"Mi bismo želeli da Srbija bude bliža EU, koja je prijatelj svih balkanskih zemalja", rekao je Rupel.

Lavrov je u Londonu učestvovao na sednici "bliskoistočnog kvarteta" posrednika u kom su Rusija, SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.