Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansiran projekat za brzu pomoć povratnicima na Kosovo

Beograd -- Misija UN na Kosovu i Program UN za razvoj (UNDP) predstavili su u ponedeljak u Beogradu novi Projekt za brzu pomoć povratnicima koji treba da podrži povratak manjih grupa raseljenih lica u pokrajinu. "Projekt za brzu pomoć povratnicima (Rapid Response Returns Facility, RRRF) će pomoći stotinama raseljenih porodica da se vrate svojim kućama", rekla je na promociji programa direktorka UNMIK-ove Kancelarije za povratak i zajednice Pegi Hiks. Projekat bi trebalo da pomogne pojedincima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i manjim grupama raseljenih koji se vraćaju u oblasti u kojima su manjina, rekla je Pegi Hiks. RRRF treba da im obezbedi obnovu kuća, poljoprivredni materijal ili stoku, mikro kredite ili profesionalnu obuku.

Pokretanje programa omogućile su vlade Norveške i SAD, koje finansiraju njegov rad, a Pegi Hiks se nada da će svojim uspehom RRRF privući još donatora. Norveška je uložila milion i po evra, SAD 500.000 dolara, a UNDP 100.000 evra.

Nedovoljna "bezbednosti i sloboda kretanja su i dalje prepreke za povratak i što veći napredak ostvarimo u rešavanju tih pitanja, napredovaćemo i u povratku raseljenih", kazala je ona. Situacija nije ista u svim delovima Kosova, dodala je i kao primer navela opštine Prizren i Gnjilane gde su se dogodile "znatne promene na bolje", pa je "rizik za povratnike manji nego ranije". Ta iskustva bi, kako je istakla, trebalo preneti na druge delove pokrajine. Bezbednost nije jedini problem, rekla je Pegi Hiks i podsetila da celo Kosovo pati zbog ekonomske nerazvijenosti i nezaposlenosti. Za održiv povratak raseljenih nije dovoljan "samo krov nad glavom", već im je potreban i posao, dodala je ona.

Cilj RRRF-a nije da direktno pomaže organizovani povratak većih razmera, ali se očekuje da će povratak pojedinaca, porodica i manjih grupa raseljenih doprineti povratku i reintegraciji uopšte, ocenila je otpravnik poslova norveške ambasade u Beogradu Eli Jonvik.

"Dugoročna stabilnost je nemoguća dok se ne nađe dugoročno rešenje za izbeglice i raseljena lica", kazao je američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Vilijam Montgomeri. Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za Kosovo Nebojša Čović pozdravio je osnivanje projekta za podršku povratku, koji bi, kako je rekao, "najzad trebalo da počne da se događa na prostoru Kosova i Metohije". Čović je rekao da će Koordinacioni centar za Kosovo pružiti "maksimalnu podršku" RRRF-u.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.