Lamsdorf: Nema novih uslova od EU

Izvor: B92, 01.Avg.2012, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lamsdorf: Nema novih uslova od EU

Beograd -- Specijalni izaslanik MSP Nemačke Nikolaus Graf Lamsdorf kaže da ova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine i da neće biti novih uslova za pristup EU.

Sa Lamsdorfom su se sreli Aleksandar Vučić, Ivan Mrkić, Suzana Grubješić i Dragoljub Mićunović.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je Lamsdorfu preneo da će Vlada Srbije poštovati sve briselske dogovore, ali da očekuje podršku Berlina zahtevu da kompromise u nastavku pregovora o Kosovu ne čini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo Beograd, već i Priština.

Vučić je, posle susreta sa specijalnim izaslanikom MSP Nemačke za Jugoistočnu Evropu, takođe izrazio uverenje da niko neće učiniti ništa da smanji šanse Srbije da postane članica EU i da ne očekuje da EU pokrene pitanje priznanja Kosova.

Potpredsednik Vlade je rekao da je u razgovoru sa svojim gostom istakao da je svestan da će u dijalogu s Prištinom mnoge odluke za Srbiju biti teške i da će Beograd morati da pristane na kompromise, ali da kompromise mora početi da čini i Priština.

"Nikom nije u interesu da vreme prolazi i da se ništa ne menja, to ne žele ni građani Srbije, niti bilo ko u svetu. Svi žele nastavak dijaloga. Pokušaćemo da u avgustu ili septembru postignemo nacionalni konsenzus po pitanju Kosova", rekao je Vučić.

On je rekao da će nova Vlada Srbije voditi politiku koja se neće svima dopasti i koja će možda imati mnogo kritičara, ali će, naglasio je, to biti u najboljem interesu države.

Vučić je precizirao da je sa Lamsdorfom, osim o Kosovu, razgovarao i o bilateralnim odnosima i borbi protiv korupcije i kriminala.

Srbija, kako je naglasio Vučić na sastanku, želi da pripada porodici evropskih naroda i najbolje odnose sa Nemačkom kao najsnažnijom zemljom EU.

Vučić je u razgovoru istakao da će Vlada Srbije biti nepopustljiva u borbi protiv organizovanog kriminala, a kao ministar odbrane je izrazio očekivanje da će se bilateralna srpsko-nemačka saradnja u toj oblasti produbiti u budućnosti.

Lambsdorf je, s druge strane, izjavio da Nemačka podržava dijalog Prištine i Beograda i da se nada rezultatu koji će doprineti dugotrajnoj radnoj saradnji.

"Nema novih uslova za pristup EU"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić razgovarao je s poverenikom Lamsdorfom o bilateralnim odnosima dve zemlje i nastavku evropskog puta Srbije.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Graf Lamsdorf je rekao da Evropska unija ne postavlja pred Srbiju nikakve nove uslove za članstvo i da ona treba da se posveti ispunjavanju postojećih uslova.

Mrkić je rekao da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena punopravnom učlanjenju u Uniju i da očekuje intenziviranje kontakata Beograda i Brisela.

Grubješićeva: Srbija će se truditi

Nikolaus Lamsdorf sastao se i s potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić, sa kojom je pričao o evropskom putu Srbije.

Grubješićeva je nemačkom zvaničniku prenela da će "Srbija uložiti dodatne napore da bi što pre dobila datum za početak pregovora sa EU, sa jasnim ciljem da građani u svakodnevnom životu što pre osete korist od evropske integracije".

Ona je istakla da je nova vlada spremna da preuzme sve obaveze koje je prethodna dogovorila u tehničkom dijalogu s Prištinom, a da će u

političkom dijalogu koji sledi učestvovati najviši predstavnici države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.