Lamert: Nemačka ceni prioritete koje je postavio Vučić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2017, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lamert: Nemačka ceni prioritete koje je postavio Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Bundestaga Savezne Republike Nemačke Norbertom Lamertom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama i situaciji u regionu.

Predsednik Bundestaga, kome je ovo prvi sastanak sa Vučićem, rekao je da Nemačka ceni prioritete koje je predsednik Srbije istakao u svom inauguracionom govoru, posebno političke reforme, i naglasio da će Srbija dobiti od Nemačke svu potrebnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podršku za te reforme u cilju napretka na evropskom putu.

Vučić je istakao značaj jačanja ekonomskih veza Srbije i Nemačke, naglasivši da je zadovoljan saradnjom dveju zemalja i na političkom nivou, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Osvrnuvši se na region, predsednik Vučić je rekao da je situacija komplikovana, ali mirna, i da će Srbija učiniti sve da očuva stabilnost. On je naglasio da će rezultati izbora na Kosovu i Metohiji dovesti možda i do novih tenzija, istakavši da dijalog nema alternativu a da je razgovor jedini način za rešavanje svih problema.

"Ostaćemo posvećeni tom procesu", zaključio je predsednik. On je dodao da je Srbija na evropskom putu i da je to spoljnopolitički prioritet koji se neće menjati.

Vučić je, nakon sastanka, ugostio predsednika Bundestaga na radnoj večeri u Vili „Mir".

Lamert boravi u dvodnevnoj, zvaničnoj poseti Beogradu uoči samita lidera Zapadnog Balkana, 12. jula u Trstu, u okviru Berlinskog procesa i neposredno pošto je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel krajem maja predstavio javnosti novu strategiju za Balkan ili "Berlin2" za region.

Dolazak Lamerta trebalo bi da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa, ali i stvaranju jasnije slike o planovima Berlina za evropski put Srbije i regiona.

Predsednik Bundestaga se ranije danas sastao sa predsednicom skupštine Majom Gojković i v.d. premijera i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a kako je najavljeno, sastaće se i sa ombudsmanom, predstavnicima proevropske parlamentarne opozicije, kao i članovima srpsko-nemačke grupe prijateljstva.

Sutra će govoriti u srpskom parlamentu.

Predsednik Bundestaga je uoči dolaska u Beograd izjavio da dogovori postignuti u okviru Briselskog sporazuma moraju da se sprovedu, a to se, kako je istakao, odnosi i na formiranje Zajednice srpskih opština.

"Osnivanje Zajednice srpskih opština je značajan deo tog dogovora", rekao je Lamert, koji važi za jednog od najuticajnihih političara iz redova demohrišćana Angele Merkel, povodom izjave Ramuša Haradinaja da nema ništa od formiranja ZSO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.