Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajon: Rusi kupuju vreme Srbiji

Bratislava -- Džejms Lajon kaže da Rusija kupuje vreme za Srbiju, a da se Srbija sprema za podelu Kosova.

Član Međunarodne krizne grupe kaže da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bez međunarodnog nadzora i automatska podela Kosova najgori scenario za Kosovo. "Vreme za status kvo na Kosovu je ograničeno. Bilo bi najgore kada bi se sve završilo jednostranim proglašenjem nezavisnosti bez međunarodnog nadzora", kaže Lajon.

On dodaje da bi se to desilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako bi propala rezolucija s rešenjem iz Ahtisarijevog plana, a automatski bi pretila podela Kosova, s negativnim uticajem na Balkan i Evropu.

"Političari u Beogradu su ubeđeni da će im Rusija kupiti vreme do jeseni. Uverili su ih da će staviti veto na sve što se pojavi pre toga", kaže Lajon i objašnjava da "Beograd želi podelu Kosova, da uzme sever, sve do reke Ibar".

"Za podelu su već pripremili infrastrukturu i administraciju na severu Kosova, odnosno telefonske veze, civilnu upravu, električnu mrežu, vodu i policiju", rekao je Lajon i optužio vladu u Beogradu da zato zaustavlja ceo proces rešavanja statusa Kosova.

Lajon je rekao da SAD više ne računaju da bi mogle da priznaju Kosovo jednostrano, bez rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i dodao da je "jedini razlog što svet sada podržava kosovske Albance to što su im Srbi učinili u vreme Miloševića.

"Da toga nema, niko ne bi zagovarao nezavisnost. Svet bi kosovskim Albancima rekao: 'Smirite se i živite s njima'", smatra Lajon, prenosi slovački SME.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.