Lajčak spremio plan za Kosovo

Izvor: B92, 02.Maj.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak spremio plan za Kosovo

Beograd -- Dan kada bi MSP u Hagu trebalo da iznese svoje mišljenje o nezavisnosti Kosova EU će dočekati spremna, tvrdi ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

On navodi da je pripremio plan za rešavanje problema između Srbije i Kosova. Iako nije želeo da iznese detalje tog plana, Lajčak je nagovestio da on podrazumeva tehničku saradnju Beograda i Prištine, a ne pitanje statusa Kosova. Plan rešava tehnička pitanja, ali ne i status pokrajine, ocenjuju neki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << analitičari.

10. maja ministri EU čuće novi plan za rešenje kosovske krize. Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, pripremio je taktiku - šta raditi nakon što Međunarodni sud pravde da svoje mišljenje o proglašenju nezavisnosti pokrajine.

Lajčak nije želeo da obelodani detalje tog plana, ali je u intervjuu za novosadski list "Dnevnik" nagovestio da njegovu osnovu čine regionalna saradnja i rešavanje konkretnih pitanja.

"Mogu da kažem da nam je potrebna regionalna dinamika i komunikacija o praktičnim stvarima koje će omogućiti da čitav zapadni Balkan napreduje. Neostvarivo je da se problemi i međusobna blokiranja u regionu održavaju u životu, a da zemlje napreduju ka Evropskoj uniji. To je u suprotnosti s logikom i duhom EU i Unija nije spremna da prihvata nove članice na takav način", rekao je Lajčak.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose veruje da rešenje problema saradnje Srbije i Kosova koje je pripremila Slovačka, podrazumeva samo rešavanje tehničkih pitanja.

"Koliko god dobra bila, takva inicijativa ne može rešiti suštinski problem, a to je status pokrajine," smatra Janjić.

"Pretpostavljam da Lajčak i jedan deo ljudi iz Slovačke promovišu to iskustvo Višegrada plus, a to znači da bi se države bivše Jugoslavije, u ovom slučaju minus Slovenija plus Albanija, konstituisali jednui interesnu grupu i probleme koje imaju između sebe ostavili po strani, a definisali jednu listu pitanja oko koje bi zajedno nastupali i minimalno jedna drugoj ne bi smetale", smatra Janjić.

On kaže da mu je bliža ideja koju su ranije predstavili Francuzi, a koja podrazumeva ulazak Srbije u EU, a Kosova u UN, ali bez priznavanja nezavisnosti.

Janjić podseća da je takav model, po kome su države bile članice UN i učestvovale u radu, ali nisu imale pravo glasa, uspešno primenjen za vreme hladnog rata na Ukrajinu, Belorusiju, pa i Istočnu Nemačku, a kasnije i na Palestinski pokret.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miroslav Lajčák: Imam plan za Kosovo

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Maj.2010

BEOGRAD - Dan kada bi MSP u Hagu trebalo da da svoje mišljenje o nezavisnosti Kosova, EU će dočekati spremna, tvrdi ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. On navodi da je pripremio plan za rešavanje problema između Srbije i Kosova. Lajčak je nagovestio da on podrazumeva tehničku...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Lajčak negira da ima plan za Kosovo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2010, 16:32

Miroslav Lajčak nema plan za Kosovo, rečeno je danas našem radiju u slovačkom Ministarstvu vanjskih poslova. Šef diplomacije Slovačke Miroslav Lajčak se distancira od onoga što je napisano u Dnevniku i naglašava da su njegove opaske i odgovori u intervjuu sa dopisnikom Dnevnika pogrešno intepretirani....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.