Lajčak: Slovačka neće menjati stav o Kosovu

Izvor: S media, 03.Jun.2010, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Slovačka neće menjati stav o Kosovu

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ponovio je danas u Bratislavu srpskom kolegi Vuku Jeremiću da Slovačka neće promeniti stav o Kosovu i da odbija jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Taj naš odnos nije neprijateljski prema ljudima koji žive na Kosovu, već je principijelan", rekao je Lajčak novinarima posle susreta sa Jeremićem.

Jeremić je zahvalio Lajčaku na tom stavu i dodao da Srbija neće u svom stavu prema Kosovu popustiti ni milimetar, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << javljaju slovački mediji.

On je na konferenciji za novinare, posle susreta sa Lajčakom, rekao da se Srbija zalaže za takvo rešenje pitanja Kosova koje bi bilo prihvatljivo za sve.

"Srbija nema nameru da okonča proces diplomatske borbe za zaštitu svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", upozorio je Jeremić.

Za Srbiju, prema rečima Jeremića, prioritet ostaje učlanjenje u Evropsku uniju. Jeremić je izrazio uverenje da je došao trenutak da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Srbije i EU.

Slovački ministar Lajčak pozdravio je to što je na sastanku sa šefovima diplomatija zapadnog Balkana juče u Sarajevu EU, posle dužeg vremena kada se bavila svoji problemima, ponovo učinila korak ka proširenju na taj region.

"EU želi da pošalje na zapadni Balkan impulse da preuzimaju evropske modele. Dinamika političkih procesa bi trebalo da ide ka evropeizaciji Balkana, ne ka balkanizaciji Evrope", ocenio je sastanak u Sarajevu Lajčak.

Jeremić i Lajčak potpisali su danas i dva memoranduma o saradnji svojih ministarstava - prvi o saradnji diplomatskih akademija i drugi o saradnji u oblasti integracije u EU.

Jeremić: Ekonomska stabilnost je prednost Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao jedanas u Bratislavi da je Srbija, uprkos grčkoj krizi koja se osetila i na zapadnom Balkanu, ekonomski najstabilnija država medju onima koje teže ka člasntvu u EU.

"To što se desilo u Grčkoj osetilo se u celoj Evropi pa i na Balkanu. Srpska vlada je reagovala na vreme i postigla sporazum sa MMF-om koji nam je omogućio da očuvamo makroekonomsku stabilnost. Srbija je ekonomski najstabilnija zemlja od svih kandidata i to nam daje izvesnu prednost", kazao je Jeremić gostujući na slovačkoj televiziji TA3.

Jeremić je naglasio da je sa sastanka šefova diplomatija zemalja zapadnog Balkana i EU juče u Sarajevu otišla dobra poruka - da je region Balkana spreman da nastavi evrointegraciju, saradjuje i prevazidje postojeće podele i probleme, dok je od strane EU ponovljeno obećanje daljeg proširenja na region.

"Mi nastavljamo proces evrointegracije i verujem da ćemo imati u tome partnere i na evropskoj strani", kazao je Jeremić o novim političkim okolnostima posle izbijanja grčke dužničke krize koje ne pogoduju novom velikom skorom proširenju Unije.

Jeremić je danas tokom posete Bratislavi u razgovoru sa predsednikom Ivanom Gašparovičem i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom zahvalio Slovačkoj na odlučnoj i principijelnoj podršci Srbiji po pitanju Kosova i odbijanju Bratislave da, bez obzira na pritiske, prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa Lajčakom Jeremić je rekao da Slovačka može da računa na solidarnost Srbije u svim pitanjima koja je zabrinjavaju.

U Slovačkoj vruću temu dvojnog državljanstva za Madjare u dijaspori on je uporedio sa Kosovom po tome što je madjarski zakon donet bez konsultacija i kompromisa sa Slovačkom.

Gostujući u programu TA3 Jeremić je objasnio da Srbija zastupa čvrsto načelo da bilo kakav akt koji se tiče drugih država ne može biti donet jednostrano.

"Bez konsultacija, bez uzajamnog prihvatanja ne mogu se graditi mir i stabilnost. Kao što smo protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tako smo i protiv bilo kog drugog jednostranog akta koji se tiče nekog drugog", rekao je Jeremić.

On je naglasio da je konkretno po pitanju dvojnog državljanstva za Madjare u dijaspori, protiv koga protestuje i oštre kontra mere donosi Slovačka, Srbija u vrlo delikatnoj situaciji.

"Srbija ima zakon o dvojnom državljanstvu. Zemlje bivše Jugoslavije koje su se rastale u ratu pitanja imovine, veza, porodica... rešavaju upravo preko dvojnog državljanstva", objasnio je Jeremić.

Jeremić je odbio ideju da bi Medjunarodni sud pravde u Hagu mogao da odobri jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Ako bi takva presuda bila doneta, to bi značilo da više nijedna granica na svetu nije bezbedna", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da Srbija očekuje da će sud a zatim i UN usvojiti preporuku da se unilateralnost odbacije, a do rešenja dolazi samo dijalogom i kompromisom.

Jeremić je upozorio da bi, ukoliko se nekim slučajem desi suprotno, u najmanje 20 slučajeva širom sveta postojala opasnost da odmah bude proglašena secesija.

"Ako bi bila prihvaćena ilegalna secesija, mnoge zemlje našle bi se u problemima i pretpostavljam da bi i mi, Srbija i Slovačka, morali da zbijemo redove da se sa tim suočimo. Ne vererujem da bi moglo da dodje do takvog scenarija", zaključio je Jeremić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.