Lajčak: Imenovanje Palmera za američkog predstavnika za Balkan dobar signal jer SAD imaju autoritet

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Imenovanje Palmera za američkog predstavnika za Balkan dobar signal jer SAD imaju autoritet

Predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak izjavio je da BiH mora da zadrži princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre, jer bi to bilo opasno za zemlju.
„Ako se želi sačuvati BiH, jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre“, rekao je Lajčak. Lajčak je naglasio da je prošlo vreme kada je odluke umesto političara u BiH donosila međunarodna zajednica i istakao da cilj nije nastavak nekog međunarodnog protektorata, već pomoći da BiH postane potpuno samostalna. Ministar spoljnih poslova Slovačke rekao je za „Večernji list“ da je na ovim područjima postignut uspeh kada su SAD i EU našli zajednički jezik i nastupali koordinisano.   On smatra da je "dobar signal" imenovanje Metjua Palmera za specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan, jer SAD "imaju autoritet" u ovom regionu. „S druge strane, ni američki izaslanik ne može ponuditi ništa bolje od evropske perspektive, tako da imenovanje Palmera doživljavam kao jedan impuls za EU da se više aktivira“, rekao je Lajčak.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.