Izvor: Danas, 20.Jan.2016, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Beograd je deo rešenja a ne problema

Beograd - Predrag Simić je bio čovek koji je znao britko i koncizno da odgovori na najrazličitije teme iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike i balkanskih odnosa, posedovao je praktično političko iskustvo i bio je omiljen među studentima. Kultura sećanja odslikava zrelost jedne institucije, a mi ovako odajemo počast našim najistaknutijim pojedincima, izjavio je dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić na dodeli nagrade "Dr Predrag Simić".

Lajčak je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da približavanje Srbije Evropskoj uniji zavisi od raznih faktora izvan, ali pre svega i samih reformi unutar zemlje. Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, a za to su potrebne i ozbiljne reforme - ekonomske, političke i socijalne, a pre svega je neophodna promena mišljenja javnog mnjenja.

Iako evropska perspektiva zvuči kao kliše, o njoj se govori već 10 godina bez vidljivog napretka, dobro je u tom procesu učiti od drugih, kao inspiracija treba da posluže uspešne države, da se ugledamo na njihove greške, ali svaka država mora sama da uradi svoj domaći zadatak, rekao je Lajčak.

"Evropska integracija Srbije je postala prioritet, postali ste konstruktivni partner u složenim međunarodnim odnosima, ozbiljna zemlja u rešavanju problema, a ne deo problema", istakao je Lajčak i posebno je pohvalio angažovanje Srbije u borbi protiv terorizma i osvrnuo se na humanost koju smo pokazali tokom migrantske krize. Na putu evropske integracije kvalitet treba da bude ispred brzine, jer je EU kompleksan organizam i mehanizam u kome svaka država treba da funkcioniše kao ravnopravan partner, a njena ekonomija mora biti spremna da se nosi sa konkurencijom, istakao je Lajčak.

Uslov za uspešnu integraciju je normalizacija odnosa sa Prištinom. To neminovno ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, ali je sigurno da EU neće primiti u svoje okvire zemlju koja je u lošim odnosima sa susedima ili partnerima, dodao je Lajčak. "Slovačka i još pet država EU nisu priznale Kosovo, te je moja definicija normalizacije odnosa Beograda i Prištine priznavanje činjenice da Kosovo postoji i usmerenje na rešavanje praktičnih pitanja", naglasio je Lajčak.

"Nema bolje alternative od članstva u EU, a u to je verovao i pokojni profesor Simić", zaključio je Lajčak i dodao da će se Slovačka kao predsedavajuća zemlja u drugoj polovini godine zalagati za proširenje i dati podsticaj Srbiji za dalje otvaranje poglavlja.

Supruga pokojnog profesora Simića, istaknuta novinarka Jasminka Simić, ispred porodice se zahvalila prisutnim profesorima, studentima i studentkinjama, predstavnicima ambasade Turske, Francuske i Slovačke, kao i predstavnicima medija. "Ovom nagradom njegova prerano okončana profesorska misija se i dalje nastavlja", istakla je ona.

Nagrađeni radovi iz spoljne politike

U spomen na prerano preminulog profesora dr Predraga Simića, njegova porodica, FPN i Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative iz Beograda raspisali su konkurs za dodelu nagrade "Dr Predrag Simić". Novčana nagrada je dodeljena autorima tri najbolja studentska rada iz oblasti spoljne politike Srbije i balkanskih odnosa, naučnih oblasti za koje je profesor Simić bio istaknuti stručnjak.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.