Izvor: S media, 12.Apr.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagumdžija u Beogradu: Izbacivanje Munire Subašić iz UN-a Jeremiću ne služi na čast

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kritikovao je predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića zbog toga što je predsednica udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić izbačena iz sale UN u kojoj se održavala debata o radu međunarodnih krivičnih sudova.

Po mišljenju šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića, Jeremić "nije dao komandu koja je proizvela takvu posledicu".

Subašić je u sredu izvedena iz sale UN u Njujorku jer >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je tokom govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića podigla transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna". Ona je skupu prisustvovala u svojstvu posmatrača, na poziv predsednika GS UN Vuka Jeremića i nije imala pravo da se obraća.

"To je tipičan slučaj kada se, možda iz najbolje namere, ode u pogrešnom smeru", ocenio je Lagumdžija, koji boravi u poseti Beogradu, rekavši da je razgovarao sa Munirom Subabašić, koja je, kako je naveo, "ostala bez muža i bez sina koji su, zajedno sa osam hiljada ljudi, ubijeni u Srebrenici".

"Jako mi je žao što je došlo do toga i to ću reći Vuku kada ga vidim", rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

"Ne služi mu to na čast. Dovesti jednu ženu sa takvom istorijom u situaciju da je izvode iz UN nije na čast nikome ko je doveo do toga i iskreno sa nadam da ćemo svi iz toga nešto naučiti", dodao je Lagumdžija, koji je i zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Mrkić je izrazio uverenje da Jeremić "nije dao komandu koja je proizvela takvu posledicu". "Žalim ako su povređeni osećaji gospođe koja je bila u UN", rekao je Mrkić.

(Tanjug)

FOTO: Beta/Emil Vaš

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.