Lagendajk: Neopravdan stav Holandije

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagendajk: Neopravdan stav Holandije

Dugogodišnji izvestilac Evropskog parlamenta o Balkanu Jost Lagendajk izjavio je da smatra da stav holanske vlade prema evropskim integracijama Srbije nije opravdan.

“Razumem da je akcenat stavljen na punu saradnju Srbije s Haškim tribunalom, kao i na jaku želju da general Mladić bude isporučen Hagu, ali uveren sam da je vreme koje je za to izabrano i isključivo usredsređivanje na Mladića kontraproduktivno”, rekao je Lagendajk.

On je dodao da se držanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije na odstojanju, nakon što je napravila prve korake ka Evropskoj uniji i nakon izbora proevropske vlade, povećava rizik za jačanje nacionalista i antievropskih snaga u Srbiji.

Veliki interes EU je da demokratska Srbija čini dalje korake i stoga bi trebalo da učini sve što je u njenoj moći da podrži demokratske snage, a ne da ih ometa, jer će, konačno, samo one isporučiti Mladića Hagu pre nego što pregovori o priključenju između Srbije i EU počnu, naglasio je Lagendajk.

“Mislim da EU treba da se drži zahteva da se Mladić isporuči Hagu, ali ne bi trebalo da to koristi kao argument za blokiranje napretka na samom početku procesa evropskih integracija Srbije, kao što Holandija čini sada”, rekao je on.

Prema njegovim rečima,Unija bi, za početak, mogla da ratifikuje i počne da primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i time stimuliše Srbiju da čini dalje napore u nastojanjima da dobije status kandidata.

"Od početka bi trebalo da bude jasno da EU neće nikad preduzeti treći korak i započeti pregovore sa Srbijom dok Mladić ne bude uhapšen."

Demokrate u Srbiji treba da budu u mogućnosti da kod kuće predstave nešto što bi uverilo većinu građana da ima smisla da glasaju za proevropske stranke. Time bi se dobila i veća podrška za hapšenje Mladića, smatra evropski zvaničnik.

Ako se Srbija ne približava EU jer je zaglavljena već na početku, nacionalistima će biti veoma lako da argumentuju stavove protiv EU i proevropskih partija. EU bi trebalo da pokuša da spreči takav scenario, a stav Holandije u tom pogledu nije od pomoći, kazao je Lagendajk.

Srbija i Kosovo neće ući u EU dok ne bude nekog dogovora među njima, odnosno bilateralne i regionalne saradnje. Za Balkan u celini je apsolutno neophodno suočavanje s novijom istorijom kako bi se države tog regiona transformisale u demokratske, spremne za ulazak u EU, zaključio je Lagendajk.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.